Annons

Bilfirmor samlade in munskydd

Hundratals munskydd från olika bilfirmor och lackverkstäder har överlämnats till CSK.
– Klart vi måste hjälpas åt i sådana här tider, säger Henrik Olsson på Hedins bil.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2020
Munskydd med ventil används redan idag när tuberkulospatienter vårdas.
Munskydd med ventil används redan idag när tuberkulospatienter vårdas.Foto: Bosse Nilsson

Det kom ett samtal. Från sjuksköterskor på IVA-kliniken vid CSK till Hedins bil, om de råkade ha munskydd över som de kunde skänka. Det börjar bli ont om sådana på sjukhuset.

– Vi kollade vad vi hade i verkstaden. Sedan ringde vi vår andra anläggning i Hammar och stämde av med dem, och fick tag i lite där också, säger Henrik Olsson, platschef på Bilvaruhuset i Härlöv, som ingår i Hedins bil.

Annons

Sedan började en anställd, Hanna, engagera sig ännu mer och ringde runt till olika bilfirmor och lackverkstäder. Flera hade munskydd de villigt skänkte bort.

– De samlade ihop vad de hade, Hanna sa ”att jag skickar platschefen” och jag fick åka runt och samla in och kunde lämna in allt till sjuksköterskorna. De blev tacksamma, säger han.

Munskydden kom även från Kristianstad Automobil, Pierre Billackering, Förenade Bil och Moses lack.

–  Det kul att så många svarade direkt, sa ”det här löser vi”. Man har ju munskydd på verkstäder, särskilt i plåtverkstäder och lackfirmor, för att kunna skydda sig.

Men just nu kändes det viktigare att sjukvårdens personal skulle kunna skydda sig.

– Det är klart att vi måste hjälpas åt och bidra i sådana här tider. Det här är ett gemensamt bekymmer, säger Henrik Olsson.

Hur många munskydd blev det?

– Ett par hundra, så ljuger jag inte. Det snackades om uppemot 400, men jag kan inte garantera att det stämmer.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons