Annons

Biogas i fokus när kommunen bjöd in miljörepresentanter

Kristianstad • Publicerad 28 januari 2004
"Tyvärr inte på biogas" svarar Michael Anefur (kd) på bussens uppfordrande fråga. Som tillväxtkommunalråd kan han intyga att kommunens företag ser positivt på de miljösatsningar som pågår. Bild: Tommy Svensson
"Tyvärr inte på biogas" svarar Michael Anefur (kd) på bussens uppfordrande fråga. Som tillväxtkommunalråd kan han intyga att kommunens företag ser positivt på de miljösatsningar som pågår. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

När ett 30-tal representanter för kommunens olika miljösatsningar vid tolvtiden i går tågade ut från Rådhuset var det med raka ryggar och stolt uppseende.

– Vi måste våga säga att vi är bra, hade kommunstyrelsens ordförande Heléne Svensson (s) uppmanat en dryg timme tidigare.

Annons

Och modet växte allt eftersom lovorden haglade.

Representanter för mark- och exploateringskontoret, statsarkitektkontoret, miljö- och hälsoskyddskontoret, C4 Teknik, C4 Energi, ABK, KRAB, Sydkraft och näringslivskontoret var i går inbjudna till kommunstyrelsesalen i Rådhuset.

– Vi säger det kanske inte så ofta, men vi vill passa på att visa vår uppskattning för ert arbete, sa Heléne Svensson, och tillväxtkommunalråd Michael Anefur (kd) nickade instämmande.

På ett bord i mitten av salen stod tre priser stolt uppradade. Ett fantasifullt utformat EU-pris från 2001, som kommunen fick för sitt arbete med att ersätta fossila bränslen med förnybar energi. En stjärna i glas – Climate Star – som kommunen förärats 2002 för sitt klimatskydd och övergång till förnyelsebar energi, samt en imponerande jordglob – ett tredjepris som Biogas Kristianstad fick förra året. Kristianstad har även uppmärksammats för bästa "cykelhemsida" 2002. Herrarna kring bordet (av 24 inbjudna var fyra kvinnor) fick under mötet en chans att presentera sitt arbete med fjärrvärme, biogassatsningar och andra projekt, och en möjlighet att blicka framåt. Vad behöver vi göra nu?

Fjärrvärmesatsningen fick en framstående roll i diskussionen. 1990 uppmättes ett koldioxidutsläpp på cirka 400000 ton koldioxid i Kristianstad. Installation av fjärrvärme har bidragit med en minskning med 75000 ton.

– Tyvärr ökar utsläppen för transporter, och elanvändningen för datorer och klimatanläggningar påverkar också den totala siffran negativt, berättade Lennart Erfors.

Han jobbar på mark- och exploateringskostnader och beskrevs av Heléne Svensson som spindeln i nätet av bidrags- och projektansökningar i miljöarbetet.

Efterfrågan på fjärrvärme har ökat stort de senaste åren, och snart behöver Allöverken investera i en ny flispanna, berättade Karl-Åke Johansson, C4 Energi.

Även i Biogasanläggningen på Karpalund behövs nya investeringar på grund av att man snart utnyttjar den befintliga anläggningens fulla kapacitet.

– Man måste redan nu planera för att investera i nästa steg, konstaterade gatu/va-chefen Björn Carlqvist.

Annons

Som av en händelse möttes mötesdeltagarna av en nymålad skolbuss när de traskade över Stora Torg för att äta lunch. "Hur drivs din bil?" frågas medtrafikanterna på bussens baksida. Bussen är en av tre skolbussar som drivs av biogas.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons