Annons

Bojar och båtar förstörs

Skadegörelsen på livbojar och livbåtar längs kusten, vid stadens vattendrag och kommunens insjöar vållar stora bekymmer.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2009
På torsdagseftermiddagen flöt den här bojen i kanalen i centrala stan. BILD: SANDRA HENNINGSSON
På torsdagseftermiddagen flöt den här bojen i kanalen i centrala stan. BILD: SANDRA HENNINGSSONFoto: 

Nästan varje dag ersätts livräddande utrustning vid Åhusbryggan. Kanalen i centrala Kristianstad är en annan plats där livbojarna inte får vara i fred.

I sommar har en livbåt vid badplatsen i Österslöv fått bytas ut efter att den skadats så att den inte var sjöduglig längre. Och de fem nödtelefoner som är utplacerade på kommunens Blå Flagg-stränder är allt som oftast satta ur bruk.

Annons

– Meningslös skadegörelse. De som gör det tänker väl inte på att de själva kanske behöver utrustningen någon gång, säger vaktmästare Peter Andersson.

Ändå vill varken han eller Mats Wallin, ansvarig för kommunens kultur- och fritidsfastigheter, säga att skadegörelsen ökat. Snarare minskat.

– Kristianstads kommun har valt att hålla hög säkerhetsnivå för kommuninvånare och badgäster, vi åtgärdar så fort vi kan och det gäller att vara uthållig, säger Mats Wallin.

Vid vattendrag och kuster finns 170 bojar, varav 120 i Åhus/Yngsjö-området. Det finns också 14 livbåtar. Livbojar längs kuststräckan ses över en gång i veckan. För Peter Andersson tar det tre timmar att köra sträckan. Även om utrustningen är sponsrad medför skadegörelsen stora kostnader i arbetstimmar.

Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons