Annons

Börshandeln på väg upp igen

Kristianstad • Publicerad 27 januari 2004

Samtidigt som bankernas årsbesked delas ut och spararna inser vilken låg ränta det är på kontona, har börsen hittills i år ökat med sex procent. Inom it-branschen har kurserna ökat med över 23 procent.

Under fjolåret ökade börsen med omkring 30 procent, och fler och fler vill nu åter handla aktier eller sätta sparpengarna i fonder. Det märks inte minst hos värdepappersförmedlarna som märkt en kraftig uppgång.

Annons

– Främst är det teknik och it-sektorn som verkar intressera. Men även aktiefonder och sparande i aktieobligationer ökar. Våra senaste aktieobligationer med inriktning Kina och Indien attraherar många sparare, säger Jan-Eric Olsson, ställföreträdande kontorschef på SEB i Kristianstad.

– Våra generella råd är att vara långsiktig och sprida riskerna. Ett sätt att begränsa risken är att köpa aktieobligationer. Även på Skånes Provinsbank har ökningen märkts av:

– De aktier som handlas mest är i huvudsak de mest omsatta, samt några stabila företag på O-listan. Men vi märker också ett ökat intresse för garantiprodukter och vår nystartade Kinafond, uppger Anders Isacsson, privatrådgivare.

Liksom de flesta andra lämnar han generella råd: Sprid riskerna, ha en tydlig målsättning och strategi för varje innehav, var aktiv och se inte alltför långsiktigt på innehaven. På Kristianstads Sparbank har trenden har varit stigande sedan i höstas.

– Det är framförallt uppgången i Ericsson som märks av. Generellt kan man säga att risknivån i marknaden har ökat och intresset för it-aktier har vaknat. För att uppgången skall fortsätta måste de stundande rapporterna från bolagen bli bra då förväntningar i marknaden gått upp, meddelar mäklaren Lars-Erik Larsson.

Handelsbankens kontorschef Mikael Rubin säger att handeln nu är i nivå med hur det var innan det långa raset började.

– Vi ser en ökad tendens till att handeln via vår internettjänst ökar. Den aktie som handlas mest är Ericsson. Kunder som tidigare legat helt inaktiva har återvänt.

Handelsbanken har nu två aktiehandlare som är fullt sysselsatta med handeln av värdepapper på heltid.

– Många kunder blir glatt överraskade när de får veta vad fonderna är värda. Många fonder har återhämtat sig och ligger i vissa fall på plus.

Hans generella råd är fundera över placeringen:

Annons

– Möjligen ska man ha en strategi och fråga sig: Varför sparar jag? När är jag nöjd med avkastningen? När skall pengarna användas och hur lång tid kan jag avvara dem? Jan Dahlqvist hos försäkringsmäklarna Säkra upplever också en ökad handel.

– Intresset för aktieobligationsfonder är stort. Där får man igen insatsen, minus fem eller tio procent beroende på villkor, om marknaden går ner, men kan ändå vara med om uppgången.

Några generella råd vill han inte ge:

– Det skiljer från kund till kund, beror på risknivån och hur långsiktig man är. Två kunder kan få helt olika råd... Jonas Predikaka, kontorschef på Acta, har märkt ett ökat intresse – inte minst för fonder i Baltikum, Ryssland och Kina.

– Vi märker också en större riskbenägenhet, många överger räntefonder till förmån för utländska fonder.

Han uppmanar till att se över fonderna – så inte alla ens fonder äger aktier i samma bolag.

Christer Persson, mäklare på Spectre fondkommission, säger att uppgången till stor del beror på Ericsson-aktien.

– Den är dragloket på svenska börsen. Går den upp ökar intresset, fler handlar och börsen stiger. Problemet är att Ericsson fortfarande är oerhört högt värderat.

Han tycker i stället att man ska titta på företag som underleverantörerna:

– Ta Teleca eller Nolato. Där kursen ökat från 30 respektive 45 till 40 respektive 60 kronor. Åse Lindqvist, kontorschef på Nordea, har märkt en ökad tillströmning sedan halvårsskiftet.

Annons

– Främst är det de stora bolagen, Ericsson och cykliska verkstadsbolagen, som har ökat. De drar med sig börsen.

Hon har märkt att det är många vanliga kunder, som handlat förr men legat lågt under krisen, som nu kommer tillbaka.

– Framtiden är svår att sia om, men vi tror att läkemedel, handelsbolag och bankaktier ligger väl till för närvarande. Som vanligt gäller det också att sprida riskerna och minst ha ett tiotal olika aktier om man inte vill ha fonder.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons