Annons

Bra vatten på badplatserna

Det är fortfarande rätt kyligt i vattnet på sina håll. Kvaliteten på vattnet håller dock hög nivå i nordöstra Skåne.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2008

Det är ingen större fara om man råkar få sig en kallsup när man badar i helgen. Enligt de senaste mätningarna som gjorts är vattenkvaliteten på kommunens badplatser överlag väldigt god. Två badplatser, Friseboda och Nyehusen, hamnar enligt den senaste inrapporteringen i kategorin "Tjänligt med anmärkning". Övriga prover var tjänliga. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Lars Holgersson, så är det ingen fara att bada, även om det finns anmärkningar.

- Ett prov som är tjänligt med anmärkning innebär i princip bara att det är lite mer bakterier i vattnet, förklarar han. Även i övriga nordostskånska kommuner så är vattnet vid god vigör. Osby, Bromölla och Östra Göinge kommun får godkänt vid alla badplatser. I Hässleholms kommun, bedömdes vattnet i Humlesjön vara otjänligt för några veckor sedan. Men det måste inte nödvändigtvis betyda något, snarare måste man titta på prover under en längre tid för att få en helhetsbild.

Annons

- Ett prov är mest en indikation på läget just nu. Det gör man för att få en generell bild, säger Lars Holgersson. Ju varmare vattnet blir, desto större är också chanserna för att algblomningen tar fart. Hittills har dock Hanöbukten varit relativt förskonad från fenomenet. Enligt marinekolog Gunnar Aneer på SMHI, så är det heller ingen större risk att giftalgernas spridning tar fart.

- Vår bedömning i dagsläget är att det inte blir några större förändringar söderut, förklarar han.

Per-Ola Mjömark 044-18 55 00 per-ola.mjomark@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons