Annons

Bränderna: Allvarligt men inte förvärrat

Fortsatt allvarligt men i alla fall inte värre än i går, lyder MSB:s analys av läget för skogsbränderna som fortsätter att rasa på flera håll i landet.
Samtidigt spår SMHI fortsatt torka och extrem värme även nästa vecka.
Bränder • Publicerad 22 juli 2018
Rök från branden i Älvdalens skjutfält ligger tung över skogen.
Rök från branden i Älvdalens skjutfält ligger tung över skogen.Foto: Nisse Schmidt

– Läget är fortfarande allvarligt, men har inte förvärrats i stort jämfört med i går, säger den operativa chefen Britta Ramberg vid en presskonferens på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

– Vi ser en liten stabilisering eller förbättring av läget, men det finns ingen anledning till att vara för optimistiska.

Annons

MSB:s samordnare Peter Arnevall säger att man fått försiktigt positiva signaler från de olika brandhärdarna. På de flesta ställen har man kunnat arbeta efter plan och kan hålla och begränsa bränderna.

– Även i Kårböle, där den största branden finns, har man lyckats arbeta fram en plan som man har goda förhoppningar om att hålla. Bygga begränsningslinjer några kilometer framför branden. Flygplanen är fortsatt i insats där, säger han.

Kolonn med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland under lördagskvällen på väg till Bräcke i Jämtland.
Kolonn med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland under lördagskvällen på väg till Bräcke i Jämtland.Foto: Anna Hållams/TT

Arnevall ser två orosmoln. Dels ett åskoväder som kommer in över Norrbotten och Västerbotten under kvällen, samt de höga temperaturerna som ger extremt hög brandrisk.

Räddningstjänsterna bedömer resursläget som relativt gott.

Robert Strid, räddningsledare vid räddningstjänsten i Färila, berättade vid en presskonferens i Färila om att läget är "försiktigt positivt."

– Vi jobbar med våra begränsningslinjer. Vi har bättre förhållanden vad gäller vädret just nu, men varmt väder väntar längre fram. Just nu handlar det mycket om analys i staben och vi tittar längre fram, säger Robert Strid.

Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland, är också försiktigt positiv:

– Det här har helt klart varit den bästa natten hittills, säger han

Enligt Hans Nornholm mår personalen ute i fält under omständigheterna bra.

– De är vid gott humör. Vi börjar se att det arbete vi har lagt ner ger resultat. Så nu försöker vi pusha på dem.

Annons

Han säger att man nu kommer närmare och närmare målet i släckningsarbetet.

– Personalen krigar verkligen.

MSB har tackat ja till ett franskt erbjudande om att skicka 60 brandbekämpare, specialiserade på svår terräng. Under lördagen färdades även 139 brandbekämpare och 44 fordon från Polen mot brandområdena.

Ett 50-tal personer med tillhörande utrustning från Tyskland kommer också att bidra med hjälp.

Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt.

– Ingen av de här bränderna har vi hopp om att släcka med annat än väderomslag, alltså ihållande regn i flera dagar, konstaterade Peter Arnevall i går.

Under natten har läget varit oförändrat.

– Det är inget alarmerande som sticker ut, säger Anders Fridborg, räddningstjänstens pressbefäl i Ljusdal.

– Vi har haft lite regn och det är vi glada för.

Men väderprognosen ger föga hopp om lindring. I mitten av veckan väntas dessutom nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader, enligt SMHI.

Annons

– Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan eftersom de rör sig västerifrån. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Många frågar sig hur länge det varma vädret kan bestå. Något svar finns inte.

– Det finns ju ingen maxtid för hur länge varmluften kan ligga kvar. Att vi skulle ha kvar den här värmen resten av sommaren känns inte troligt, men det finns inget som säger att det inte kan hända.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

– Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

På natten mot söndag berörs invånare i sex områden av så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten – i Gävleborgs, Dalarnas, och Jämtlands län.

Enligt SOS Alarm finns det 74 pågående ärenden om brand i skog och mark i hela landet.

TT
Annons
Annons
Annons
Annons