Annons

Breakdansarna kvar på Norretullsgården

För ett år sedan startade två killar en dansgrupp. I dag är de 30 breakdansarna kärnan i Norretullsgårdens verksamhet.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004
Killarna turas om att gå in i mitten och göra sina moves till den rytmiska musiken. Sharam Darwish är med sina tolv år den yngsta i breakdansgänget på Norretullsgården. Bilder: WILLY ALM
Killarna turas om att gå in i mitten och göra sina moves till den rytmiska musiken. Sharam Darwish är med sina tolv år den yngsta i breakdansgänget på Norretullsgården. Bilder: WILLY ALMFoto: 
Gino Feily, "Red Line" och Hemin Darwish går i "närkamp" med varandra. Men breakdans är en fredlig rörelse som tar avstånd från droger. Killarna på Norretullsgården vill föregå med gott exempel och få fler att komma och dansa.
Gino Feily, "Red Line" och Hemin Darwish går i "närkamp" med varandra. Men breakdans är en fredlig rörelse som tar avstånd från droger. Killarna på Norretullsgården vill föregå med gott exempel och få fler att komma och dansa.Foto: 

Redan i spiraltrappan upp till andra våningen möter musiken. Remixade 80-talslåtar, hip hop och r’n’b får fotstegen att gunga.

I danslokalen står ett gäng killar i en halvcirkel och klappar till den rytmiska musiken. På den schackrutiga mattan framför dem snurrar "Phat-A", alias Andreas Nilsson, allt snabbare, så reser han sig hastigt i en markerad rörelse.

Annons

Hans tid i centrum är över. Till rungande applåder lämnar han plats för näste man att göra sina "moves" och så fortsätter det laget runt.

– För mig har det blivit en livsstil. Jag lever med dansen varje dag. Killarna är justa, vi skrattar och har roligt, säger Andreas.

Fyra timmar om dagen, fyra dagar i veckan träffas gänget och dansar. Det är känslan att kunna göra något som ingen annan kan, som gör mödan värd för Dennis Wittenström, eller "Crawley D", som han heter på dansgolvet. Ett år har gått sedan Dennis Wittenström och Gino Feily startade sin breakdansgrupp på Norretullsgården, som Fritidsgårdsforum öppnat med hjälp av anslag från Ungdomsstyrelsen. Vid årsskiftet var de statliga pengarna slut. Kommunen ansåg sig inte ha råd att stötta projektet fortsättningsvis och breakdansarna såg ut att bli utan lokal.

– Hade vi fått de 100000 kronor som vi sökte för ett år sedan hade vi kunnat ha en utbildad fritidspedagog på plats, säger Bengt Ströberg, verksamhetsansvarig för Fritidsgårdsforum. Nu gör vi så gott vi kan med pengarna som blev över i fjol och cirkelpengar från ABF.

Pengarna räcker att driva Norretullsgården terminen ut och dansarna har en lokal.

– Breakdansarna är stommen för verksamheten på Norretullsgården. Många ungdomar mår bra av att brejka och behöver en plats att vara på, säger Bengt Ströberg.

Efter hand har dansgruppen vuxit till ett trettiotal killar och tjejer. Gänget är helt självlärt och tränar varandra.

– Man tittar på tv och internet och breakdansfilmer, säger Gino Feily, som också kallar sig "Red Line" i danssammanhang.

I håret har han en fläta, kläderna är av collegetyp och på huvudet sitter en keps som hålls på plats med scarvsen inunder. Men det är mest kosmetika – B-boys-stil. Runt handleden sitter däremot en oumbärlig attiralj.

– Svettband måste man ha annars får man brännskador, säger Gino. Knäskydd är också bra, annars behövs inget speciellt för att dansa.

Annons

Killarna visar ofta upp sin breakdans på diskotek. Kalle Strindberg har hittat hit via Liillis disko.

– Jag såg när de snurrade där och tyckte det verkade tufft, säger han. Så kom jag hit och provade och det var kul. Med sina 13 år är han näst yngst i gänget.

Under året som gått har Bonebreaka'z, som dansgruppen kallat sig, varit med i olika tävlingar. På Malmöfestivalen kom de fyra av 29 lag i "Time to battel".

– Vilken känsla, när publiken skriker får man värsta kicken, säger Gino.

För att bli en bra breakdansare krävs smidighet, balans och kondition.

– Men inte så mycket styrka som folk tror, säger Dennis. Tekniken lär man sig. För en oinvigd ser rörelserna närmast akrobatiska och helt omöjliga ut.

– Dansen går efter musiken, takten och känslan, säger Gino.

Bra dans ska var snabb, säker och personlig. Alla har sina egna "moves".

– Man får absolut inte sno någon annars stil. Det kallas "bite" och gör man det får man dåligt rykte, säger Andreas.

– Det finns mycket respekt i breakdance. Snor man någon annars "moves" är det brist på respekt, fyller Gino i. Killarna skojar och skrattar – det märks att sammanhållningen är bra.

Annons

– Sammanhållningen med brakdansare från hela världen är viktig. I breakdans är det ingen som bråkar, säger Dennis.

Killarna tycker att det är synd att breakdans ibland kopplas i hop med droger.

– Det är emot våra normer att ta droger, säger Andreas. I stället vill vi föregå med gott exempel och förebygga droger och kriminalitet. Det är därför vi vill få hit fler ungdomar.

I dansen möts ungdomar från alla samhällsklasser och nationaliteter.

– Det är vår stolthet att vi är svenska och invandrare tillsammas, säger Gino.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

FaktaHiphop

Ungdomsrörelse som inbegriper breakdance, rapping, scratching och graffiti.

Annons

Hiphop uppstod i slutet av 1970-talet i Bronx och byggde till en början på diskjockeyn Afrika Bambaataas idé om "Zulu nation" – ett samhälle där konflikter motverkas med dans-, musik- och graffititävlingar samt en ideologi som vänder sig mot våld, droger och rasism.

Kom till Sverige 1983 och har efter hand blivit en viktig källa till uttrycksmedel framför allt för ungdomar inom olika invandrargrupper.

FaktaBreakdans

Breakdans är en amerikansk dans som har sina rötter i storstädernas gatukultur.

Är en akrobatisk, gymnastisk del av hiphopkulturen (se här intill).

Breakdans förekommer i många olika stilar med influenser från kampsport, pantomin och uppvisningsdanser.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons