Annons

Bred repertoar i kyrkor under helgen

Vårt land fullkomligen vibrerar av sång i dessa dagar. Vi klämmer i till sillen och nubben, till dansen runt granen och inte minst så sjungs det i kyrkan som aldrig annars kring jultid.
Kristianstad • Publicerad 23 december 2002
George och Anna-Lisa Axelsson sjunger en julsång ur psalmboken i Rickarums missionskyrka.
George och Anna-Lisa Axelsson sjunger en julsång ur psalmboken i Rickarums missionskyrka.Foto: 
Mitt i julsången under söndagsskolans julkonsert i Rickarums missionskyrka blev frestelsen för stor för Sara Franklin. Hon satsade – och tog ett härligt tigersprång rakt ut i mittgången.BILDER: Peter Åklundh.
Mitt i julsången under söndagsskolans julkonsert i Rickarums missionskyrka blev frestelsen för stor för Sara Franklin. Hon satsade – och tog ett härligt tigersprång rakt ut i mittgången.BILDER: Peter Åklundh.Foto: 
Stolta föräldrar fotograferar sina små underverk när, vissa något motvilligt, läser en vers och tänder ett ljus.
Stolta föräldrar fotograferar sina små underverk när, vissa något motvilligt, läser en vers och tänder ett ljus.Foto: 

Det sägs att Sverige är det land i världen som har flest körsångare per capita. Det kan nog stämma. När december nalkas visar varje kyrka med självaktning stolt upp en kör med en julrepertoar som börjas övas in redan på höstkanten. Så också här. I helgen kunde man avnjuta körsång och julmusik på allehanda ställen i nejden. I Östra Sönnarslövs kyrka stämde kören Chorus Cantamus upp i förstklassig sång under lördagseftermiddagen och framförde julpsalmer med gamla anor. Ett femtiotal personer hade tagit sig till kyrkan som var vackert upplyst med levande ljus och tända julgranar. Dirigenten Michaël Dahlin sjöng ett solo av Sibelius julvisa så att det ekade mellan de vitkalkade väggarna. I Rickarums missionskyrka var tonen en annan på söndagsmorgonen när söndagsskolan höll i programmet. Små telningar som hade svårt för att hålla tillbaka springet i benen sjöng julsånger, tände ljus och läste verser – ivrigt påhejade av föräldrar och församling. Detta följdes av ett ovanligt julspel, Jesu födelse sett ur en nyfiken rävs perspektiv. Barnen gjorde en pantomim utklädda till änglar, Josef, Maria, herdar och så räven med sin långa svans. Ledare Gunnar Persson berättade handlingen och barnen agerade. Julen är tiden då kyrkan har mest besökare. På mässan en vanlig söndag gapar många kyrkbänkar i Sverige tomma, men när det vankas julmusik är saken en helt annan. Kanske har man kommit på att mitt i stressen efter att hitta rätt julklapp till svärmor, koka skinkan och städa i hörnen infinner sig ett tillfälle att slappna av. Ta ett djupt andetag och bara luta huvudet tillbaka. Har man tur så infinner sig lite av den där berömda julefriden. Elin Dagerbo 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se

Östra Sönnarslöv /Rickarum
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons