Annons

Brio går till offensiv men varnar för Kina

Brios kommande storsatsning på ett 70-tal nya leksaker i höst verkade inte imponera på Stockholmsbörsen. Aktien rörde sig bara marginellt uppåt och noteras fortfarande ungefär i hälften av kursen vid årsskiftet.
Kristianstad • Publicerad 24 juli 2008

I tisdagens halvårsrapport lockas aktieägarna med en ordentlig offensiv framöver. Nylanseringen blir den största i Brios historia sägs det, på sikt kan den ge ökad tillväxt och bättre lönsamhet.

Eftersom bolaget gåttöver en halv miljard back under 2000-talet är lönsamhet en nödvändighet. Förlusterna hade blivit ännu större om Brio inte sålt av verksamheter som till exempel lönsamma Lek & Lär och slaktat andra. Antalet anställda översteg ettusen år 2000 och är nu nere i 400.

Annons

Brio gör dock något för börsbolag så ovanligt som att varna för att lanseringen kan kullkastas av politiken i Kina – "om politiska förändringar inträffar kan det påverka Brios intjäningsförmåga negativt."

Dessutom varnar bolaget för att de nya produkterna kan bli plagierade: "bristande lokala kontrollsystem för intellektuella rättigheter kan innebära risk för produktkopiering."

Det var en nödvändighet att ett kapitalstarkt bolag som Proventus i Stockholm tog över ägarkontrollen från grundarfamiljen som också utgör bolagets namn: Bröderna Ivarsson, Osby alltsedan starten för 124 år sedan. Idag äger Proventus 61 procent av rösterna medan Dag Ivarsson med familj har 23 procent och Bengt Ivarsson bara drygt en procent. En personalstiftelse äger 2,5 procent av aktierna, 5 procent av rösterna.

Proventus togs bort frånStockholmsbörsen 1995 av grundaren Robert Weil som gjort sig känd i kultur-Sverige med satsningar på Judiska teatern och konsthallen Magasin 3 i Stockholms frihamn men också på designföretag som finländska Artek och förlustbringande jeanstillverkaren J Lindeberg. Tidigare har bolaget ägt Orrefors Kosta Boda samt Aritmos i Helsingborg med dess dåvarande dotterbolag Tretorn, dessutom en stor andel i TV 4 som såldes till Bonniers förra året.

Proventus var dock nära att gå under i finanskrisen i början av 1990-talet som huvudägare till Götabanken/Gota. I sista stund innan gigantiska förluster uppenbarade sig hann man dock sälja banken till statligt dominerade Nordbanken, numera Nordea.

Brios överlevnadhänger nu på uthålligheten hos en designintresserad storkapitalist. Det förvarnas i halvårsrapporten att det kan ta ytterligare tid innan nysatsningen får ett finansiellt genomslag. Invånarna i Osby kan bara hoppas att konsumenter i Europa och Nordamerika gillar de nya produkterna och att tillverkningen i Kina flyter på vad som än händer politiskt.

Det är ett vågspel och aktiemarknaden är som sagt avvaktande skeptisk.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons