Annons

Brödernas silor gapar halvtomma

Plansilorna skulle varit överfulla så här års, men gapar halvtomma. Bröderna Bengt och Henrik Jönsson på Björkhaga gård har inte grovfoder så det räcker till mjölkkorna.
Kristianstad • Publicerad 29 juli 2008
Bröderna Jönsson framför sina halvtomma silor. Bild: Willy Alm
Bröderna Jönsson framför sina halvtomma silor. Bild: Willy AlmFoto: 

Semesterfirare njuter livets glada dagar i solen på stranden och önskar sig klarblå himmel och högtryck semestern ut.

Lantbrukarna Bengt och Henrik Jönssons barn njuter också av bad i poolen på gården Björkhaga mellan Önnestad och Vinslöv, men bröderna, som tillsammans driver gården, skulle gärna se mer regnmoln på himlen de kommande dagarna.

Annons

– Det kom 22 millimeter förra helgen, men det räckte inte långt i de torra och lätta markerna, säger Henrik.

– Det har aldrig blivit någon riktig rotblöta på hela sommaren. Det får gärna komma 40, 50 millimeter regn, men inte för mycket på en gång, säger Bengt.

Under de 20 år de har drivit gården har de inte varit med om någon värre torka för vallen. Bröderna har 200 mjölkkor och lika många ungdjur och lever huvudsakligen på produktion av ekologisk mjölk.

Vid gården står två större plansilofack, som så här års skulle digna av ensilage från årets två första vallskördar, men båda är halvfulla och den ena tack vare att en stor del av silon består av kvarvarande foder från förra året.

– Vi fattas ungefär en fjärdedel och har bara fått halva skörden mot normalt. Som tur är har vi 25 procent över från i fjor. Det är lite av räddningen, säger Bengt. På grund av torkan fick korna beta av en större yta än det var tänkt och därmed minskade volymen av det som var tänkt som vinterfoder. Inte nog med det. För att bli godkända som ekologiska mjölkproducenter ska korna få minst hälften av fodret från bete.

– Normalt brukar korna få 70 procent av fodret som bete, men vi klarar 50 procent i år, säger Bengt. Hoppet står nu dels till att kompensera med septemberskörden, men också till att kunna köpa grovfoder av andra ekologiska odlare i trakten.

– Som ekologiska odlare måste vi ha tag på ekologiskt vallfoder och har slängt ut lite krokar här och där. Några har eventuellt lite över, men det är inte bärgat än, säger Bengt.

– Men vi kan inte betala hur mycket som helst. Då kan det vara bättre att slakta, säger Henrik. Det kan bli aktuellt att sälja kvigor som livdjur, men också att sälja en del av korna till slakt.

– Det blir naturligtvis sista utvägen. Vi räknar med att kanske få sälja tio procent av djuren, men de är ju själva inkomsten. Resten av året blir det mindre mjölk, säger Bengt.

Tråkigt nog för brödernas del sammanfaller foderbristen med en förväntad prisuppgång på ekologisk mjölk i augusti. – Det gör att det tar ännu mer emot att slakta, men har man inte foder har man inte, säger Bengt.

Medan solen fortsätter skina under julikvällen fortsätter bröderna Jönsson med dagens arbetsuppgift, att ensilera ärtor, havre och korn för att dryga ut fodret till korna.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons