Annons

C lovar kamp för gymnasium

Centerpartiets gruppledare i Kristianstad, Ingrid Karlsson, utlovar politisk strid om Önnestadsgymnasiets framtid. – Vi kommer aldrig att gå med på en sådan utslätning av gymnasiet som föreslås, säger hon.
Kristianstad • Publicerad 1 november 2001

I gårdagens Kristianstadsbladet berättade vi om de drastiska förändringarna som väntar lärare och elever på naturbruksskolan. Redan nästa år föreslås trädgårdslinjen läggas ner, liksom driften av växthusen. 13 tjänster försvinner, vilket tillsammans med en översyn av löpande utgifter, lokalanvändningen och nya matavtal ska ge en besparing på omkring 7 miljoner kronor. På sikt föreslås verksamheten i Önnestad, med hänvisning till den kommande gymnasiereformen, styras om från yrkesutbildningar till ett livslångt lärande. Det förslagsläggarna, bland andra enhetschef Erland Olbers, ser framför sig är en praktisk naturvetenskaplig utbildning. Utbildningen ska vara kursupplagd, vilket gör det möjligt att ta emot elever från andra skolor och program. Centerpartiets gruppledare Ingrid Karlsson ser förslaget som en utslätning av gymnasiet i Önnestad. En utslätning centerpartiet ”aldrig kommer att gå med på”. – Nej. För det första har beslutet om gymnasiereform inte fattats, för det andra anser vi att den generalplan för Önnestads gymnasium som togs fram för ett och ett halvt år sedan ska testas. Generalplanen innebar, enligt Ingrid Karlsson, en ordentlig satsning och utveckling av utbildningarna på Önnestads gymnasium, både på trädgårdssidan och jordbrukssidan. Att ingen sökte till trädgårdslinjen i höst ser hon som ett problem som kan lösas. – Man måste marknadsföra utbildningen, på samma sätt som man gjorde med byggprogrammet för några år sedan då inga ungdomar sökte sig dit. Bland annat klan man utnyttja ungdomar som gått utbildningen som ambassadörer, säger Ingrid Karlsson, som utlovar politisk strid i den här frågan. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons