Annons

Camping för hundar

Hundgodis i kiosken, massor av kompisar och en egen dusch. På Helge Å camping trivs människans bästa vän.
Kristianstad • Publicerad 30 juli 2009
Bild: Peter Åklundh
Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Ada får en svalkande dusch. bild: Peter Åklundh
Ada får en svalkande dusch. bild: Peter ÅklundhFoto: 
Tess och Ada tar det lugnt på semestern. bild: Peter Åklundh
Tess och Ada tar det lugnt på semestern. bild: Peter ÅklundhFoto: 
–Hundar behöver också få bada, säger Carola Lindström, matte till Prins och Ceasar. bild: Peter Åklundh
–Hundar behöver också få bada, säger Carola Lindström, matte till Prins och Ceasar. bild: Peter ÅklundhFoto: 

– På en del campingar är det förbjudet med hundar och om de är tillåtna så kostar de ofta extra. Det är som att man straffas för att man har hund, säger Berit Krömmelbein, en av campingägarna.

Hon och Max Krömmelbein tog över campingen 2007, och är nu inne på sin tredje säsong. De har femtio campingplatser, och alla är öppna för hundar.

Annons

– Det var så tråkigt att se hundarna instängda bakom kompostgaller, de blev bara liggande. Det var därför vi bestämde oss för att rikta in oss mer på hundarna, säger Berit Krömmelbein.

Det betyder att man får ha med sig hunden var man vill på hela campingen utom i servicelokalerna, hundarna har en egen dusch utanför. De får till och med bo i lägenheterna, så länge husse och matte städar bort allt hundhår. Och självklart ska bajset plockas upp.

Sandra Lagerstedt och Boris Belestam från Växjö hade åkt runt och tittat på många olika campingar runt Simrishamn och Ystad. Men när de såg på nätet att hundar var extra välkomna här så var Helge Å ett givet val.

– Det är absolut nödvändigt att kunna ta med sig hundarna på semestern. Vi anpassar semestern efter dem. Har man hund så känner man sig lite fattigare utan dem, säger Sandra Lagerstedt.

Hon minns hur det var på en camping i Falkenberg, då varken hon eller hundarna kände sig speciellt välkomna.

– På semestern måste man kunna koppla av, men det är svårt när hundarna inte får gå fritt. Man är hela tiden är nervös för att de ska störa.

Både Ada och Tess tillhör rasen dansk-svensk gårdshund. Tyvärr har deras kompisar av samma ras som bodde på gräsmattan mittemot åkt hem. Men Ada och Tess har kul ändå.

– De älskar båda att bada i havet, de piper hela vägen dit. Och så älskar de att få sova i samma sovsäck som husse och matte. Ada har provat på lite agility också.

En annan hund som gillar agility är Rottweilern Karl-Olof. Minsta mattarna Kajsa och Hanna Nordström Kjellson gör sitt bästa för att få honom att hoppa över hinder och gå genom tunnlar.

– Rottweilrar är väldigt lättlärda, men han tycker det är svårt med balansbrädan och slalompinnarna, säger Linda Nordström Kjellsson.

Annons

En annan av Karl-Olofs favoritaktiviteter på campingen är promenadslingan i skogen med massor av pinnar som kan kastas och fångas.

– Han jobbar hela tiden här, så han sover väldigt gott på natten och snarkar ljudligt, säger Linda Nordström Kjellsson.

Tolvåringen Lövis är lite av ett undantag på Helge Å Camping, för han är nämligen en katt. Som den äldre herre han blivit med sina 68 kattår, tar han det lugnt inne i det skuggiga förtältet.

– Det är aldrig några problem. Han brukar glo lite misstänksamt mot hundarna och de glor tillbaka, men han bryr sig inte ett dugg. Har du någonsin sett en sådan lugn camping? Är det någon som skäller så är det möjligtvis Atlas, säger husse Göran Holmgren och skrattar.

Atlas är Max och Berit Krömmelbeins hund, en soft coated wheaten terrier som är noga med att markera sitt revir. Just nu står han kopplad vilket är ett krav för alla hundar när de befinner sig på själva campingområdet, men självklart är han också med och leker ibland.

Förutom promenadslingan, hundduschen, havsbadet och agilityn kan man även hyra kanot och båt samt hundflytvästar i olika storlekar.

– Men kattflytvästar har vi inte, för katter brukar inte tycka om att vara ute på havet, säger Berit Krömmelbein och skrattar.

Något av det allra härligaste med livet på campingen enligt henne, är att se hur barnen engagerar sig i hundarna. Ofta är det de vuxna som har huvudansvaret för att gå ut med hunden, men här blir det tvärtom, barnen och hundarna leker ihop.

– Det känns som som vi skapar något, att de kanske fortsätter med det hemma. En aktiv hund är också en mer harmonisk hund, säger hon.

Andra hundvänliga semesterresmål:

Annons

AmmarnäsGårdens Fjällhotell och Vandrarhem i Lappland

Det finns fem speciella hundrum med egen utgång mot trädgården.

Himmelska Hundar i Stockholm

Hundrestaurang. Mezetallriken verkar vara en favorit bland långa tungor.

Vammervikens Camping i Dalsland

Äventyrsvandring och kanotfärd. Hunden bär sin egen packning.

Hunseröds Bed and Breakfast utanför Perstorp

Ägarna har hundar och man är välkommen att ta med sin egen hund.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons