Carl Jan invigde med mat-tal
Det var framdukat med mat, vin och champagne på ett bord på scenen vid Stora Torg. Fattades bara någon som kunde tala om mat och vem passade bättre än Carl Jan Granqvist. Det blev underhållande, kunnigt och lärorikt av krögaren, vinkännaren, tv-profilen och den adjungerade professorn. Det blev helt enkelt en publik spisning, för att använda hans egna termer.
Han berättade från scenen att det är svårt att sätta ord på doftupplevelser, bland annat bara för att svenska språket bara har ett adjektiv för dofter och det är härsket, men han hade själv inga problem med att sätta ord på alla smaker och dofter han kom i kontakt med.
Med sig på scenen hade han de tre männen bakom Modesto i Kristianstad, som grillade ryggbiff, den nytillverkade korven Local hero och serverade detta med bland annat caesarsallad, caesardressing, grillad potatissallad och senap- och kapriskräm. Carl Jan provsmakade inte bara detta utan också en nyframtagen drink och viner, som valts ut speciellt till maten av de lokala krögarna. Bland alla hans yttranden är några värda att notera:
- Måltider har snart lika mycket utrymme som sporten, sagt om det växande intresset för mat i medier.
- I dag labbar inte unga män med mopeder. De labbar i köket.
- Tanken var från början att bjuda er alla på en drink, men det går inte för socialförvaltningen, men jag kan ju ta en, sa han och hällde i sig en drink med vodka, sockerlag och Vångamust.
- Det här tapetserar gomseglen må ni tro (sagt om Valpolicellavin).
- Den nya restaurangkulturen handlar mer om porslin än mat.
- Det fungerar med tandprotes, så mört är det här köttet.
- Har man en tråkig bordsdam kan man alltid sitta och konversera med vinet.
- Det blir rena Niagara i munhålan (sagt om att bra vin genererar salivflöde i munnen).
- Det är väldigt roligt att sabrera (sagt om att hugga av champagneflaska med en sabel).