Annons

Cd-rean lockar inte som bokrean

Årets cd-rea började i fredags, men än har den långt kvar till att kunna mäta sig med den årliga bokrean. Och många tvivlar på att den någonsin blir så stor.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004
Patrik Nilsson och Andreas Svensson från Hässleholm brukar åka till Kristianstad eller Malmö för att handla skivor.BILD: LASSE OTTOSSON
Patrik Nilsson och Andreas Svensson från Hässleholm brukar åka till Kristianstad eller Malmö för att handla skivor.BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Visserligen började satsningen på en årlig cd-rea för bara ett par år sedan, och lokala handlare i Kristianstad vittnar om att dess betydelse har vuxit, men skivbranschens förhoppning om att den ska bli lika etablerad som bokrean har inte infriats än.

Några som hoppas att det blir så är dock Patrik Nilsson och Andreas Svensson från Hässleholm, som brukar åka till Kristianstad eller Malmö för att handla skivor.

Annons

– Vi bara har en affär i Hässleholm, så utbudet är jättedåligt, berättar de.

Och när det är rea passar de på att handla mer än vanligt.

– Då kan man tänka sig att köpa en skiva som man inte är stensäker på, eftersom den bara kostar 80 eller 90 kronor, förklarar de.

Även Niclas Björk, butikschef på Skivlagret i Kristianstad, hoppas att cd-rean så småningom blir lika stor som bokrean.

– Det tar nog några år innan den sätter sig, för första året sålde vi inte speciellt mycket, men i lördags märkte vi definitivt att rean hade börjat, berättar han.

Samma intryck har Anders Areskoug, butikschef på Folk å Rock i Kristianstad.

– Den växer och växer, för ett lägre pris är alltid attraktivt, men det tar nog tid innan vi kommer upp i bokreans hysteri, förklarar han.

Åhléns har inte hängt på branschrean, utan inväntar den egna cd-rean i mars, efter bokrean.

– Men vi har vår halva-priset-rea och har sålt massor, berättar John Hidås, medieansvarig.

Inte heller Domus Ljud och Bild är med i branschrean, men liksom Åhléns har de sin egen rea på flera cd-skivor.

Annons

– Vi handlar inte direkt från skivbolagen, utan helt privat från olika leverantörer, förklarar Douglas Liljenberg, butiksbiträde.

Branschrea eller inte, så kostar Carolas "Guld, platina och passion" 99 kronor hos Domus såväl som hos till exempel Skivlagret. Likaså hos Lasses Musik i Kristianstad, där delägaren Christian Nilsson annars inte tror att cd-rean någonsin blir lika stor som bokrean.

– Inte om inte bolagen sänker priserna ytterligare, för en cd har inte samma status längre, eftersom många bränner själva eller köper filmer och dvd i stället, förklarar han.

Fotnot: Årets cd-rea varar till och med den 6 februari.

Peter Maunula

044-185553

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons