Annons

Chans att göra en insats för Namibia

ABF Skåne har haft olika studieprojekt i solidaritet med Afrikas folk. Årets resa, eller rättare sagt nästa års resa, går till Namibia. Först ska deltagarna studera landet i cirkelform.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2004
Arne Larsson, Stefan Gunnarsson, Christina Lilja och Gunni Ahlm tar sig en titt på studiematerialet kring Namibia. BILD och grafik: LASSE OTTTOSSONFoto: 

Cirklarna inleds med tio upptaktsmöten runt om i Skåne. På onsdagen i Hässleholm, på torsdagen i Kristianstad.

– Efter fyra möte har vi 50 cirkeldeltagare anmälda och vi räknar med ungefär det dubbla antalet totalt, berättar Stefan Gunnarsson, som håller i projektet.

Annons

Han har varit i Namibia tre gånger tidigare. Första gången var 1991, då landet var ungt. Namibia blev en självständig stat 1990. Den första egentliga kolonisationen svarade Tyskland för 1885. Namn, byggnader och statyer påminner fortfarande om detta.

– Fast Kaiser Wilhelm Strasse heter numera Independence Avenue, förklarar Stefan Gunnarsson.

Efter första världskriget fick Tyskland avstå Namibia, eller Sydvästafrika som området kallades då, till brittiska samväldet. Sydafrika fick landet som mandat. När Sydafrika införde apartheid 1948 ville britterna ta tillbaka området, men Sydafrika vägrade släppa Sydvästafrika, som trots mycket öken har stora naturresurser.

Långt senare bildas befrielseorganisationen Swapo, som fick starkt stöd av Sverige på Olof Palmes tid. Fortfarande är det populärt att svara svensk turist i Namibia, berättade Stefan Gunnarsson.

Swapo ombildades till parti och har allt sedan självständigheten 1990 varit statsbärande. Som andra utvecklingsländer har Namibia problem; det är sådant som projektets deltagare inte bara ska studera utan också förväntas engagera sig i. Här finns till exempel elva olika befolkningsgrupper och elva olika administrationer. Och gatubarnen har inte blivit färre precis sedan hiv/aids nått även Namibia. Hälften av befolkningen är under 15 år.

Men allt är inte elände. Det kunde Claes Grönhagen intyga. Han var en av träffens deltagare. Han var i Namibia första gången 1975 och blev så förälskad i landet att han 1989 köpte en farm där. Nu pendlar han mellan denna och tillvaron i Kristianstad varje år.

Eller vad sägs om 300 meter höga sanddyner, av röd sand. Eller Afrikas största elefanter. Eller endemiska arter som "black facet impala".

Deltagarna ska gå tre studiecirklar om 30 timmar och dessutom delta i olika endagsseminarier innan det är dags för avresa i juni 2005.

Ulf Norenius

044-18 55 69

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons