Annons

Region Skåne öppnar för egen produktion av skyddsmaterial

Två nya dödsfall i Corona det senaste dygnet. Brist på skyddsmaterial är ett stort orosmoln för den skånska vården. Region Skåne öppnar nu för egen produktion.
– Jag lovar att göra allt jag kan kan, säger regiondirektör Alf Jönsson.
Skåne • Publicerad 2 april 2020
Vården är under hård press.
Vården är under hård press.Foto: Foto: Jan Pettersson

Två nya dödsfall det senaste dygnet gör att tio personer i Skåne nu dött till följd av covid-19. Det meddelades på Region Skånes presskonferens på torsdagen. I jämförelse med exempelvis Stockholm är smittspridningen i Skåne än så länge mycket lindrigare. Spridningen i länet är jämn och i dagsläget provtas alla som söker vård med feber eller luftvägsinfektion.

En brännande fråga som aktualiserats är den om vårdpersonalens skyddsutrustning som munskydd och kläder. Regiondirektör Alf Jönsson säger att medarbetarnas säkerhet och hälsa är av högsta prioritet.

Annons

– Jag lovar att göra allt jag kan för att kunna leverera och få fram det som behövs, men konkurrensen om material är stenhård i världen.

Därför har en expertgrupp tillsatts som ska kvalitetssäkra det material regionen får tag på.

– De ska också titta på om vi kan producera material här i Sverige och lokalt i Skåne, säger Alf Jönsson.

Frågetecken om skyddsutrustningen påverkar likaså vårdens personal.

– Det finns en stor oro avseende hygienrutiner och skyddsutrustning i vården, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Melander förstår oron men understryker att kunskapen om covid-19 nu är större än inledningsvis. Man vet därför bättre vilken skyddsutrustning som är effektiv, vilket gör att overksam utrustning kunnat plockas bort.

På samma tema lyfter Jan Lundin, förhandlingschef HR, att vårdpersonal som nu fått nya uppgifter ofta inte har samma vana att hantera smittorisk och skyddsutrustning.

– Det är naturligt att den ovanan skapar en oro.

– Men vi ser den oron som ett sundhetstecken och svarar upp mot den oron genom information och kompetenshöjande insatser.

Coronakrisen

Läget i Skåne i siffror

Antal konstaterade fall i Skåne: 299

Totalt antal provtagna i Skåne: cirka 4 000

Totalt antal covid-patienter som vårdas på sjukhus: 20, varav 12 i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit på sjukhus: 10

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons