Annons

Coronaläget: Sjuksköterskor utbildas för andningssvikt

Många patienter som drabbas allvarligt av covid-19 får svårt att andas. Därför utbildas nu sjuksköterskor i Skåne i avancerad omvårdnad vid andningssvikt.
Kristianstad • Publicerad 31 mars 2020
Coronaviruset som nu lamslår världen. Illustration av Stefan Hörberg.
Coronaviruset som nu lamslår världen. Illustration av Stefan Hörberg.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det är Lunds universitet som står för utbildningen, som är två veckor lång och innehåller såväl praktiska som teoretiska övningar. Första kursen börjar den första april, och en kurs omfattar 6-12 personer. Kurser ska påbörjas varje vecka så länge det finns ett behov.

– Samverkan med Lunds universitet och Region Skånes sjukhusförvaltningar ger oss goda förutsättningar att säkra bemanningen av intensivvårdskapaciteten i sjukvården. Vårt goda samarbete sedan tidigare och det ansträngda läget ger oss möjlighet att jobba smart över gränserna. Jag känner stolthet och tacksamhet att alla ställer upp för våra patienters behov, säger Kain Melander, HR-direktör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Här saknas innehåll

Annons

Sedan gårdagen har tre nya fall av covid-19 konstaterats i Skåne. Dock är mörkertalet stort, då få testas. Det görs bara på sjuka som har symptom och ska läggas in på sjukhus eller boende på äldreboenden.

Nu vistas 29 av de drabbade på sjukhus (34 under måndagen) och 9 av dessa är i intensivvård. Ett nytt dödsfall har också konstaterats och i Skåne har nu 8 personer avlidit till följd av coronavirus och den sjukdom det orsakar, covid-19.

Skåne har också ändrat sina rutiner för hur skyddsutrustning ska användas. Det togs ett beslut i fredags av samtliga regioner om att uppdatera reglerna, och sedan kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer i samma riktning.

De nya ”vårdhygieniska rutinerna” innebär bland annat att visir och munskydd bara ska användas vid patientnära kontakter. Det betyder att vårdpersonal som inte kommer i direkt kontakt med patienterna, utan uppmanas att stå några meter ifrån, inte ska använda munskydd eller armskydd. Det har fått vårdpersonal över hela landet att reagera, och ifrågasätta de nya riktlinjerna.

”Vi vill ha ordentligt betalt, bättre tider och VIRUSTÄTA MUNSKYDD!! Ingen polis behöver göra en insats utan skyddsväst och höra av sin chef att ta på en tjockare tröja för det skyddar ungefär lika bra. Ingen brandman behöver stå i shorts och tröja när det brinner utan har sin säkra skyddsutrustning . Vi som har ett av världens mest farliga och utsatta jobb just nu får ett litet silkespapper till munskydd och en klapp på axeln och förväntas klara livet på alla utom oss själva” skriver en anställd inom vården i Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven Covid-19, som nu har nära 40 000 medlemmar.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons