Annons

CSK får kritik efter dödsfall

Det nyfödda barnet avled i en infektion tolv timmar efter förlossningen. Socialstyrelsen kritiserar nu Centralsjukhuset i Kristianstad för att flera misstag begicks i samband med händelsen och kräver skärpta rutiner.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2009

Den för tidigt födande kvinnan fick inte antibiotika trots att det rutinmässigt ska ordineras vid födsel i det stadiet av graviditeten. Det säger både Socialstyrelsens rekommendationer och kvinnoklinikens egna riktlinjer.

Personalen lät också, vid ett senare tillfälle under förlossningen, bli att ordinera antibiotika trots att det var påkallat och även det nyfödda barnet blev utan antibiotika i strid mot reglerna.

Annons

Det är delar av innehållet i den kritik som Socialstyrelsen riktar mot CSK efter en förlossning som slutade med ett dödsfall. När kvinnan kom till förlossningsavdelningen var det flera veckor kvar till födseln var beräknad.

Men vattnet hade gått och efter 29 timmar föddes barnet.

De första timmarna mådde barnet bra men sedan började hälsotillståndet att försämras drastiskt.

arnet hade svårt att andas och fick antibiotika och intensivvård men avled efter tolv timmar.

Obduktionen visade att barnet hade en streptokockinfektion.

Det var i juli förra året som dödsfallet inträffade. I oktober gjorde chefsläkaren på CSK en anmälan enligt Lex Maria mot kvinnokliniken.

Sjukhuset har gjort en egen utredning av dödsfallet och Socialstyrelsen är nu färdig med sin granskning av ärendet. Socialstyrelsen slår fast att det är oklart om barnets liv hade gått att rädda även om korrekt vård satts in från början men accepterar inte att så många misstag begicks i samband med händelsen.

Personalen gjorde en serie felbedömningar och det fanns brister i kommunikationen mellan olika avdelningar.

Myndigheten konstaterar att CSK på ett tillfredsställande sätt redovisat orsakerna bakom misstagen och kräver att rutinerna skärps för att förhindra att något liknande händer igen.

"Socialstyrelsen avslutar ärendet utan ytterligare åtgärder.", skriver handläggarna i sitt beslut.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons