Annons

Då blir Kristianstadsbladet och Norra Skåne en tidning

Kristianstadsbladet och Norra Skåne blir en tidning. Nu står det klart när sammanslagningen sker. ”Tillsammans kan vi göra något extraordinärt”, säger Jörgen Svensson, chefredaktör på Kristianstadsbladet och ansvarig utgivare för de båda titlarna.
Nordöstra Skåne • Publicerad 18 november 2021
Norra Skåne får vid månadsskiftet en helt ny design.
Norra Skåne får vid månadsskiftet en helt ny design.Foto: Mikael Persson

Tisdag 30 november blir Kristianstadsbladet och Norra Skåne en redaktion. För läsarna innebär det att Norra Skåne får en ny sajt och nyhetsapp samma dag medan den första nya papperstidningen kommer den 1 december.

– Vi tror väldigt mycket på det vi håller på med tillsammans med medarbetarna på Norra Skåne. Just ordet tillsammans är något vi poängterat från dag ett. Tillsammans kan vi göra något extraordinärt, det är jag helt övertygad om, säger Jörgen Svensson, Kristianstadsbladets chefredaktör, och fortsätter:

Annons

– Det här är ju något vi på Kristianstadsbladet pratat och drömt om i många år, och vi kan inte se annat än att det är rätt att vi jobbar tillsammans med att bevaka nordöstra Skåne, och nu blir det verklighet. Jag vill påstå att det finns många vinnare i det här.

Jörgen Svensson är ansvarig utgivare för både Kristianstadsbladet och Norra Skåne.
Jörgen Svensson är ansvarig utgivare för både Kristianstadsbladet och Norra Skåne.Foto: Bosse Nilsson

I somras blev det klart att Gota Media köper Norra Skåne. Då meddelades det även att Kristianstadsbladet och Norra Skåne blir en tidning som ges ut i två editioner.

Kristianstadsbladet kommer fortsättningsvis ha fokus på Kristianstad med omgivning medan Norra Skåne kommer fokusera på Hässleholm med omnejd.

– Vissa saker har varit viktigare än andra i arbetet med att föra samman de båda tidningarna. Den absolut viktigaste frågan har varit att säkerställa att Norra Skåne blir som Norra Skåne ska vara för sina läsare, det vill säga att den värderas i Hässleholm, så som den alltid gjort, säger Jörgen Svensson.

”Kristianstadsbladet har ju alltid varit ett skällsord - och nu ska vi jobba tillsammans?! Hur ska det gå? Nej, skämt åsido, det här kommer att bli riktigt, riktigt bra.”
Marika Höghäll, nyhetschef

Norra Skånes tidigare sportchef Marika Höghäll blir en av tidningens två nyhetschefer och tillträdde nyligen tjänsten i Hässleholm.

– Kristianstadsbladet har ju alltid varit ett skällsord - och nu ska vi jobba tillsammans?! Hur ska det gå? Nej, skämt åsido, det här kommer att bli riktigt, riktigt bra, framförallt för våra läsare. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda hela nordöstra Skånes lokaltidning. Som nyhetschef ser jag fram emot att få vara med om att göra en tidning som blir både bredare och vassare i ny kostym, säger Marika Höghäll.

Även hos Carl-Johan Bauler, chefredaktör på Norra Skåne, sjuder optimismen.

– Samgåendet innebär att Norra Skåne blir starkare och kan fortsätta att driva och utveckla den lokala journalistiken i Hässleholm och Göingebygden, där vi framgångsrikt verkat sedan 1899. Jag ser bara fördelar med samarbetet för Norra Skånes läsare, säger han.

Marika Höghäll blir tidningens nyhetschef i Hässleholm.
Marika Höghäll blir tidningens nyhetschef i Hässleholm.Foto: Sofia Åström

Från och med den 30 november kommer Kristianstadsbladets läsare få möjlighet att ta del av mer material från Hässleholm och Osby. Läsarna av Norra Skåne kommer i sin tur få en fylligare tidning med en utökad Östra Göinge-bevakning och allt det bästa från Kristianstad.

– Norra Skåne har en väldigt lokal profil. Den ska vi vara rädda om. Och så adderar vi en massa annat lokalt och relevant material från övriga nordöstra Skåne, säger Jörgen Svensson, som har svårt för att dölja sin entusiasm.

Annons

Förutom redaktionerna i Hässleholm och Kristianstad kommer de tre lokalredaktionerna - Osby, Östra Göinge och Bromölla - finnas kvar.

– Vi slår vakt om vår lokala profil, att finnas på plats är en del av vad vi är och vill vara, säger Svensson.

Så här ser koncernen ut

Det här är Gota Media

Gota Media AB är en koncern som bildades 2003 och ägs av Stiftelsen Barometern och Tore G Wärenstams stiftelse. I koncernen ingår sammanlagt 30 tidningar, vilka når mer än 1,5 miljon läsare.

År 2011 köpte Gota Media AB aktiemajoriteten av Skånemedia AB, i vilket bland annat Kristianstadsbladet ingick.

Förutom Kristianstadsbladet och Norra Skåne är Gota Media även ägare till Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Barometern-OT, Smålandsposten, Borås Tidning, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Ölandsbladet, Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning, Växjöbladet/Kronobergaren och Ulricehamns Tidning.

I somras ingick Gota Media AB ett strategiskt partnerskap med Bonnier News Local, med ambitionen att medieföretagen ska bli delägare hos varandra.

Antalet anställda inom koncernen är 724 personer. I februari 2021 meddelade Gota Media AB att de under en treårsperiod kommer utöka koncernen med 25 nya journalisttjänster.

Förra året var upplageintäkterna 531 miljoner kronor medan årets resultat uppgick till 39 miljoner kronor.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons