Annons

Dags för surströmmingspremiär

Jan Zakariasson är medlem i surströmmingsakademin i Vånga.
Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2009
Jan Zakariasson. Bild: Ronnie Smith
Jan Zakariasson. Bild: Ronnie SmithFoto: 

I morgon är det surströmmingspremiär. Vad händer då?– Vi är 25-30 personer i Surströmmingsakademin som träffas i slalomstugan i Vångabacken och provar årets fiskar. Det är en ny jäsning för varje säsong. Smaken varierar från år till år beroende på vädret och värmen och olika tunnor och hur de har jäst innan de förpackas i burkar. Vi har även sparat några fjolårsburkar. Fiskarna mognar och blir mjukare med åren. Vi har ett särskilt kylskåp där vi förvarar surströmmingen under året. Vi träffas även ett tiotal personer en dag i månaden under året och avnjuter surströmming.

Hur avnjuter man surströmmingen bäst?

Annons

– Det varierar från person till person. Det klassiska är att göra en klämma av mjukt tunnbröd med mandelpotatis, lite tomat och hackad lök plus surströmming. Personligen äter jag den ungefär som sill och potatis.

Vad dricker du till?

– Det bästa är mjölk eller lättöl. Då förlorar man inget av smaken. Det är bara amatörer som tar starkare drycker, de som inte klarar av smaken.

Vad innebär surströmmingspremiär?

– Då äter man är årets strömming som har fiskats under våren i Bottenviken och har legat i tunnor under sommaren. Det är en högtid och vi brukar även ordna med någon typ av uppträdande.

Ni är alltså en förening?

– Ja, de som startade ursprungligen är faktiskt ett gäng skåningar som träffades i slalombacken för 30 år sedan och ville hitta på något i hop. Själv har jag inte varit med mer än de senaste 18 åren. Jag är inflyttad från Norrbotten. Medlemmarna i akdemien är folk som sysslar med allt möjligt och är i åldrarna från 3,5 år till en som har passerat 75-årsstrecket. Vi blir gärna fler.

Vad vill du säga till alla som spontant säger, "surströmming, vad äckligt!"?

– Då har de inte provat att äta i ett sällskap. Det krävs också lite teknik för att kunna rensa fisken rätt. Visst är det en speciell doft, men det är inte alla som tål parfym heller. Min fru brukar säga att om man har provsmakat tre gånger och ännu inte slutat är man fast. Bara jag pratar om surströmming vattnas det i munnen.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons