Annons

De bytte kakelugnar mot garderober – här är Markus och Elins moderna hus vid havet

De bytte ett gammalt 1800-talshus i stan mot ett nybyggt hus med rena linjer vid havet.
Välkomna in hos Elin Jönsson och Markus Olsson på Vettekullahöjden.
Karlshamn • Publicerad 12 februari 2023 • Uppdaterad 22 februari 2023
Elin Jönsson och Markus Olsson bytte det centrala 1800-talshuset mot ett modernt, nybyggt hus vid havet.
Elin Jönsson och Markus Olsson bytte det centrala 1800-talshuset mot ett modernt, nybyggt hus vid havet.Foto: Bo Åkesson

Vid första anblick ter sig de nya trähusen på Vettekullahöjden som svarta. Men tittar du efter noga är de mörkt, mörkt bruna. Här, precis intill tallskogen, bor familjen Jönsson/Olsson, som består av Elin och Markus, samt döttrarna Signe och Sonia.

Både Elin och Markus är bördiga från Karlshamn. De senaste åren har de dock flyttat runt en hel del, eftersom Markus arbetar som handbollsproffs. Den senaste utlandsvistelsen tillbringades i Frankrike, innan flyttlasset bar hemåt igen och familjen köpte ett 1800-talshus som hade fullt av kakelugnar men snålt med garderober. Där trivdes de bra, även om de där gamla husen kan vara lite opraktiska. Men när andra barnet var på väg kändes huset helt enkelt för litet.

Annons

Med både Elins föräldrar och Markus pappa i Vettekulla körde de i området en hel del, och fick av en händelse syn på skylten om att det skulle byggas nya hus på höjden. De slog till.

Med ett toppmodernt hus i Vettekulla har de alltså bytt både läge och stil. Största skillnaden är att det nya huset är mycket mer välplanerat och funktionellt. Här finns exempelvis gott om eluttag precis där man behöver dem.

Det är Elins syster Clara som hjälpt till att planera elen, men även andra familjemedlemmar har hjälpt till med diverse.

– Vi har många vi har kunnat bolla med, säger Elin.

Innan Elin och Markus äntligen kunde flytta in i sitt hus i höstas har det varit många val att ta ställning till. Stort som smått. Som färgen på eluttagen - sådant som man kanske inte annars går och tänker på. Vita uttag kanske skulle gulna med tiden? Därför blev de till slut svarta.

– Sånt kunde jag vakna mitt i natten och tänka på, säger Elin Jönsson.

Från husets entré tar du dig direkt till ett stort sällskapsrum med kök i ena delen och tv-rum i andra. I en del av vardagsrummet går taket hela vägen upp till nocken. Hur det blir att putsa fönstret längst upp återstår att se.

I vardagsrummet är det nästan fem meter mellan golv och tak.
I vardagsrummet är det nästan fem meter mellan golv och tak.Foto: Bo Åkesson

I köket går färgerna ton i ton. Det är beigea nyanser i både golv, skåp och bänkskiva. Och det finns en tanke med färgvalen. De stora fönstren gör att naturen utanför blir påtaglig, och färgerna har valts för att samspela med tallskogen utanför.

Spisen har placerats på köksön och därmed kan Elin och Markus stå och blicka ut över vardagsrummet när de lagar mat. Köksön blir en social yta att samlas kring. Det gör det lättare att både vara social när man har gäster och att hålla koll på när barnen leker.

Den som står och lagar mat kan blicka ut över vardagsrummet.
Den som står och lagar mat kan blicka ut över vardagsrummet.Foto: Bo Åkesson

I hallen byggde de in trappen för att kunna få plats med förvaring under. ”Det är lite stökigt här inne” säger Elin när hon öppnar dörren till ett rum med ett välordnat skoställ.

Under den inbyggda trappen finns ett väl tilltaget förvaringsutrymme.
Under den inbyggda trappen finns ett väl tilltaget förvaringsutrymme.Foto: Bo Åkesson
Annons

På ovanvåningen återfinns ännu en sällskapsyta, samt familjens tre sovrum och ett gediget badrum. Från början hade huset tre toaletter, men familjen valde att ta bort den ena toaletten på ovanvåningen och i stället göra en walk-in-closet till barnen.

– Det är vi väldigt glada för, säger Elin.

Den stora garderoben går tvärs över ovanvåningen och flickorna kan bara gå ut från sina rum, öppna dörrarna från varsitt håll, och mötas i garderoben.

Utrymmet som skulle bli en toalett blev en garderob till döttrarna. Ett val som familjen är mycket nöjda med.
Utrymmet som skulle bli en toalett blev en garderob till döttrarna. Ett val som familjen är mycket nöjda med.Foto: Bo Åkesson

I en del rum finns gamla nymålade möbler som Elin hittat på loppis. Det gör att de annars rena linjerna i huset blandas upp med en lite mer detaljrik, äldre stil.

– Jag älskar gamla skåp. Jag hittade dessa på Facebook för bara någon vecka sedan, säger Elin.

Markus, som målat om ett av skåpen till samma färg som på väggen i den ena dotterns rum, håller med.

– Det är härligt med lite gammalt.

Till badrummet på ovanvåningen valde familjen att ha både badkar och dusch. Till en början förstod Markus inte hur allt skulle få plats i det ”lilla” badrummet, men som i de flesta fall verkar alltid utrymmena mindre när de är omöblerade. Trots både duschkabin och ett stort badkar finns det gott om plats för rörelse i badrummet, som de inrett efter en bild de hittat på Pinterest.

Även Elin och Markus sovrum blev större än de först kunnat tänka sig.

– Man hör 20 kvadratmeter, men hur stort är det egentligen? Det är svårt att uppskatta, säger Markus.

Annons

Och vi kan konstatera att sovrummet är lika stort som en studentlägenhet.

– Men samtidigt härligt med lite rymd, tillägger Markus.

Och på tal om rymd. Ovanvåningen har en takhöjd på 2,7 meter, medan det på nedervåningen når 2,5 meter mellan tak och golv. Det är alltså lite högre än ”standarden” som är cirka 2,4 meter.

Sällskapsytor, hall och kök är målade i vitt medan sovrummen är målade i dova, jordnära färger. I alla sovrummen har de valt att måla samma färg på väggarna som i taket. En lösning som målaren var skeptisk till, men som nu känns självklar.

I sovrummen är det samma färg på väggar och tak.
I sovrummen är det samma färg på väggar och tak.Foto: Bo Åkesson
Ett gammalt skåp adderar en extra dimension till sovrummet.
Ett gammalt skåp adderar en extra dimension till sovrummet.Foto: Bo Åkesson

När de har stått i valet och kvalet och velat mellan olika färger, har de till slut gått på det lite mer vågade alternativet. Eller ”spexa till det lite” som de själva uttrycker det. Rummen kan ju alltid målas om, resonerar de. Däremot finns det delar som de funderat några extra varv kring.

– Golv och sånt som är där det är får vi vara väldigt säkra på, säger Elin och nämner även att köket fick lite extra tankeverksamhet.

– Den första planen vi la för huset är olik den som det blev. Det är bra att det inte blev för hastiga beslut, säger Markus.

Nu njuter familjen av sitt nya hus och ser fram emot att så småningom möta våren.

– På morgnar och kvällar blir ljuset helt fantastiskt här, det kände man inte i stan på samma sätt. Herregud vad fint det är, säger Markus och blickar ut genom fönstret.

Fakta

Här bor: Elin Jönsson, 32 år och Markus Olsson, 32 år, samt döttrarna Sonia, 4,5 år och Signe, 1,5 år.

Gör: Elin är ekonom på Wapro och Markus är handbollsproffs i IFK Kristianstad.

Om: De mörka trähusen på Vettekullahöjden har ritats av den kände arkitekten Thomas Sandell och byggs av PMB. I området finns närmare 40 tomter, men alla är inte bebyggda. Inflyttning pågår löpande. PMB har också byggt villorna i Tegelbruksviken, ett par kilometer därifrån.

Tips

Elin och Markus tips till de som ska bygga nytt

– Inte spreta iväg. Min mamma pratar om alltid om att det ska finnas en röd tråd. Jag får väl ge henne att hon har rätt, säger Elin.

– Låt ett byggföretag vara involverat som har ett antal leverantörer, så blir det inte att ha hela världen att välja på. Annars blir man tokig, säger Markus.

– Låt det ta sin tid. Sov många nätter på dina beslut. Du kommer hinna ändra dig.

Barnen har ett eget lekrum på nedervåningen.
Barnen har ett eget lekrum på nedervåningen.Foto: Bo Åkesson
Kök, matsal och vardagsrum samspelar i ett avlångt rum på nedervåningen.
Kök, matsal och vardagsrum samspelar i ett avlångt rum på nedervåningen.Foto: Bo Åkesson
Lite olika franska posters sätter färg på vardagsrummet.
Lite olika franska posters sätter färg på vardagsrummet.Foto: Bo Åkesson
På andra våningen möts man av en sällskapsyta, placerad mellan sovrummen som ligger i varsin ände av huset.
På andra våningen möts man av en sällskapsyta, placerad mellan sovrummen som ligger i varsin ände av huset.Foto: Bo Åkesson
En färgklick på väggen även på ovanvåningen.
En färgklick på väggen även på ovanvåningen.Foto: Bo Åkesson

Här saknas innehåll

Elin StålhandSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons