Annons

De firar jul i sitt hem på hjul

Hemma hos familjen Karlsson och Rodillas blir julfirandet precis så svenskt som i många andra hem. Förutom dans kring granen. Där går gränsen.
Kristianstad • Publicerad 24 december 2002
De firar jul hemma, plats 33 på Charlottesborgs camping är deras permanenta.
De firar jul hemma, plats 33 på Charlottesborgs camping är deras permanenta.Foto: 
Sven säger att de inte bor smått och Maritha framhåller det friare livet.
Sven säger att de inte bor smått och Maritha framhåller det friare livet.Foto: 
Johan och Daniel samsas som bröder.
Johan och Daniel samsas som bröder.Foto: 

De sju julljusstakarnas sken stödjer elstjärnorna i kampen mot decembermörkret. I förtältet lyser den kulörta slingan upp granen, den enda julsak som inte får plats inomhus. Här hänger julgardinerna uppe sedan länge och på bordet brinner de fyra adventsljusen. Inte för att husvagnen behöver värmas upp utan för julfriden så här på lilla julaftonskvällen. – Det är den vanligaste frågan: ”Fryser ni inte?” säger Maritha Karlsson och konstaterar att inomhustermometern påvisar 22,4 grader. Golvvärmen gör sitt.

För tredje året firar hon, hennes söner Daniel och Johan och sambon Sven Rodillas jul på Charlottesborgs camping. Plats 33 är deras permanenta och det lär bli fler jular här.

Annons

– Det skulle jag tänka mig att det blir, säger Sven.

”Man blir mer och mer rotad” fyller Maritha i och förklarar hur svårt det är att flytta en husvagn innehållande ett hems bohag för att inte tala om golvet som är lagt i förtältet.

De har valt bort ytor till förmån för husvagnens, som är två och en halv meter gånger fem och en halv meter. Förtältet har samma mått, där bor de sommartid, så här års är där lite väl svalt för någon längre vistelsetid.

– Det är inte så smått, säger Sven och ler.

De är vana vid höjda ögonbryn åt att de valt en annan boendelösning än vad som är vanligast. Maritha säger att det handlar om att lära sig att sortera bort saker, och att de tycker om att sköta sig själva och det friare liv som husvagnsboendet medger.

– Jag träffar mycket mer folk nu än när jag bodde i hyreslägenhet, vissa grannar såg man aldrig där, säger hon.

Deras boende är på många vis socialt för man ser alltid var de andra befinner sig i hemmet. Maritha tycker att de lärt sig ta hänsyn. – Jag tror inte att man nöter mer på varandra här än i ett annat boende om man inte har sådana anlag, säger Sven.

En egenskap som de dock framhåller som fördelaktig är ordningssinne.

För här hemma har var sak sin plats och den som använt något ser till så att den samma återbördas till rätta stället.

– Var och en av oss vet var allting är och ska vara, det går inte att en går och plockar, säger Maritha.

Annons

De har tittat lite på andra campingplatser men Charlottesborgs camping erbjuder dem vad de söker: lugn och ro och ändå nära till det mesta av betydelse.

– Naturen finns runt knuten, vi är ofta i Kristianstads Vattenrike, säger Sven.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons