Annons

De har handboll på schemat

Ett gäng handbollstokiga sjunde-klassare spelar beachhandboll på planen utanför Slättängsskolan. Kommunens nyaste profil ger möjlighet att träna på skoltid.
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2009
Att agera domare är populärt bland handbollsskolans elever. Här håller Mathilda Schnorrenberger i pipan, medan Felicia Nilsson hejar på.Foto: 
När vädret tillåter är det beachhandboll som gäller. Den roligaste formen av handboll tycker flera av handbollsprofilens deltagare.Foto: 
Handboll för hela slanten. Eleverna som valt handbollsprofil får två gånger 70 minuter handboll på schemat varje vecka.Foto: 
Nellie Jönsson kastar sig fram för att stoppa Natalie Nilssons framfart med bollen. Bilder: Sandra HenningssonFoto: 

Beachhandbollens högsäsong är slut för i år, men det hindrar inte Slättängsskolans elever att glädjas åt en stunds sandspel. Dessutom tränar de ett viktigt element i handbollspelet.

– Passningsspel är a och o i handboll. Eftersom det inte går att dribbla i sanden tränas passningarna i beachhandbollen, säger Dragan Mihailovic, idrottslärare med ansvar för skolans handbollsprofil.

Annons

Två gånger 70 minuter i veckan. Så mycket tid får ett 40-tal ungdomar ägna åt det de gillar allra bäst. Handboll på schemats elevens val.

– Det är roligt att det kommit en handbollsprofil så att vi kan lära oss mer om handboll, säger Felicia Nilsson i sjuan.

Några tar stadsbussen eller får skjuts av föräldrarna. Maja Löfgren, Julia Englesson och Mathilda Schnorrenberger cyklar ända från Hammar. Det gör de gärna för handbollens skull.

– Dessutom är Slättängsskolan ny och fin och det är kul med beachhandbollsplanen, säger Mathilda Schnorrenberger.

Flera av eleverna tränade handboll i skolan redan i fjol.

– Då hade vi en handbollsinriktning, i år har vi fått en handbollsprofil. Det betyder att vi kan ta in elever från andra delar av kommunen och även hela riket, säger Dragan Mihailovic.

Vad han känner till är skolans profil smått unik i Sverige.

– Jag tror inte det finns så många andra skolor med handbollsprofil, säger han.

Eleverna är placerad i flera av högstadiets parallellklasser.

– Vi vill inte ha renodlade handbollsklasser för att undvika att skapa en vi och de-känsla. Det ska inte bli renodlade elitklasser, alla ska kunna ha en chans att vara med, säger Dragan Mihailovic.

Annons

På fritiden spelar eleverna för olika klubbar. I skolan jobbar de ihop.

– Sport är bra för den sociala gemenskapen i vårt mångkulturella samhälle. Här är det enkelt att komma in i gänget. Att träna utanför bästisskapet ökar självständigheten. Här får de en friare handbollsträning och hjälp att utvecklas till exempel på ena kanten, säger Dragan Mihailovic.

Det drar ihop sig mot slutsignal på dagens handbolls-pass. Mathilda Schnorrenberger blåser i pipan och fyra killar och 13 tjejer dricker girigt ur vattenflaskorna.

– För mig är det nytt att träna tjejer, det är roligt och utvecklande. På sikt kan handbollsklasserna gynna damhandbollen i Kristianstad, säger Dragan Mihailovic.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons