Annons

Debatt: Gårdsförsäljning av vin och öl

Skadar gårdsförsäljning av öl och vin systembolaget? På måndagen anordnade Liberalerna Skåne och Systembolaget en gemensam debatt om ämnet.
Skåne • Publicerad 15 januari 2018
Systembolagets chefsjurist Malin Sandquis och vd Magdalena Gerger menar att gårdsförsäljning skulle skada svenskarnas hälsa.
Systembolagets chefsjurist Malin Sandquis och vd Magdalena Gerger menar att gårdsförsäljning skulle skada svenskarnas hälsa.Foto: Cornelia Mikaelsson

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne, berättar att syftet med debatten, som ägde rum i Malmö, är diskutera frågan om gårdsförsäljning från olika perspektiv.

På plats är ett 20-tal lokala öl- och vinproducenter för att ställa frågor till panelen som bland annat består av Tina Acketoft, riksdagsledamot Liberalerna, vinodlaren Staffan Lake och Malin Sandquist, Systembolagets chefsjurist.

Annons

– Min förhoppning är att vi ska kunna mötas och se hur vi kan ta den här frågan vidare tillsammans. Jag tror inte att det ena utesluter det andra. Bara för att bönder får sälja alkohol innebär det inte att monopolet är hotat, säger Gilbert Tribo.

Han inleder debatten med att berätta att Region Skåne, på initiativ av Liberalerna, kommer att ansöka om att bli försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl. Det är något som har fått Systembolaget vd, Magdalena Gerger, att reagera vilket hon även tar upp ett flertal gånger under debatten.

– Två statliga utredningar har konstaterat att ett monopol inte är kompatibelt med gårdsförsäljning, även om det är småskaligt. Om man frågar den gemene svensken så vill man behålla Systembolagets nuvarande roll på marknaden. Den svenska modellen har varit väldigt lyckosam. Om man jämför Sverige med andra EU-länder har vi färre folksjukdomar och vi dricker mindre, säger hon.

Alla i panelen är överens om att de vill värna om monopolet. Till skillnad från Systembolagets vd påpekar Liberalerna att småskalig gårdsförsäljning inte behöver skada monopolet.

– Jag tycker att man borde titta på Finland där man faktiskt har prövat just detta, Än så länge har det inte inneburit några problem på EU-nivå. Om det skulle innebära konsekvenser kan vi i alla fall säga att vi har prövat, säger Tina Acketoft.

Systembolagets jurist menar dock att det inte skulle fungera i praktiken.

– Det handlar inte om en flaska rödvin på en skånsk gård. Det är inte det som är skadligt för hälsan, men enligt EU-lag är vi skyldiga att inte göra några diskrimineringar. Om svenska bönder får sälja alkohol innebär det också att stora internationella alkoholbolag får sälja i Sverige. Jag är säker på att de skulle göra allt för att utnyttja avregleringen och att vi skulle förlora i EU-domstolen, säger han.

Tidigare vinodlaren Ronny Persson berättar att han vill gå steget längre och tillåta småskalig försäljning av starksprit.

– Jag sålde min vinodling för att jag insåg att det skulle bli svårt med egen försäljning. Om man skulle få sälja tror jag att det hade gynnat arbetsmarknad i Skåne och få landsbygden att blomstra. Sedan tycker jag även att man borde få sälja starksprit småskaligt, säger han.

Annons

Cornelia MikaelssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons