Annons

Dement kvinna föll – bröt benen

En dement kvinna på ett äldreboende i Kristianstad bröt båda benen när hon föll ur en så kallad stålyft. Händelsen har anmälts till socialstyrelsen.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2004

Det var när personalen skulle flytta den äldre kvinnan från sängen till duschen som fallet skedde.

Trots att den äldre kvinnan är dement och icke kommunicerbar, förväntades hon själv hjälpa till vid förflyttning i ståliften. Det genom att stå stadigt på stålyftens fotplatta och dessutom hålla fast i handtagen. Men kvinnan klarade inte det, utan gled delvis ur ståliften och slog i golvet. Enligt den Lex Maria-anmälan som förvaltningen gjort har personalen uppgett att kvinnan vid fallet "svimmade av, flackade med blicken och försvann för oss".

Annons

Personalen sänkte ner liften, lade den boende på golvet och tillkallade en sjuksköterska. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset, där det konstaterades att hon brutit vänster ben strax ovanför knät samt höger fotled. Först en vecka efter händelsen, som inträffade i oktober, kunde kvinnan återvända till äldreboendet. Gipset satt dock kvar i nästan två månader.

Vid olyckstillfället togs den dementa kvinnan om hand av två personal. Dels en nyanställd timvikarie utan utbildning i lyftteknik, dels ett erfaret vårdbiträde.

Mette Davidsson, som är medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR) i Kristianstads kommun, är kritisk till hur stålyften användes.

– Man har försökt att förflytta den boende alldeles för långt i stålyften. Den ska endast användas för kortare förflyttningar, exempelvis från säng till stol. Här rör det sig om minst fem meter, säger Mette Davidsson.

Den medicinskt ansvariga rehabiliteraren betonar också vikten av att användningen av hjälpmedel anpassas efter den boende.

Det vill säga att det är tveksamt om en dement person ska förväntas hjälpa vid lyft och liknande.

– Det finns ett riskmoment om personen inte är medveten om att han eller hon förflyttas, säger Mette Davidsson. Efter händelsen har det inträffade utretts av de ansvariga och personalen på äldreboendet. En arbetsterapeut och en sjukgymnast har också informerat personalen om att förändringar hos boende som kan påverka användningen av hjälpmedel ska rapporteras.

Samtliga nya vikarier på äldreboendet fått har också utbildning i lyftteknik.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

Annons

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

FaktaLex Maria

Enligt Lex Maria ska läkare i chefsställning, eller medicinskt ansvariga sjuksköterskor, anmäla fall till socialstyrelsen då patient i samband med vård och behandling drabbats, eller riskerat att drabbas, av allvarlig skada eller sjukdom.

Skyldigheten att anmäla gäller inte bara vid fel och misstag som vårdpersonalen gjort sig skyldig till, utan även om brister i sjukvårdens organisation kan tänkas ligga bakom.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons