Annons

Den omdiskuterade muddringen är igång

I går inleddes den omdiskuterade muddringen av inloppet till Åhus hamn. –Vilket slöseri med pengar, säger kritikerna. –Skönt att vi äntligen är igång, konstaterar hamnbolagets ledning
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2001
Kritisk mot muddringen. Åhusbon Göran Rolling är en av motståndarna till säkerhetsmuddringen av inloppet till Åhus hamn. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Syftet med muddringen av inloppet till Åhus hamn är bland annat att fördjupa hamnen till 8,2 meters djup samt att bredda inseglingsrännan till hamnen. Säkerhetsmuddringen ska göra hamnen bättre anpassad för de fartyg som trafikerar hamnen.

På måndagen transporterades maskiner till södra sidan av hamnen och igår drogs arbetet igång. En grävmaskin och ett par hjullastare inledde arbetet intill segelsällskapets klubbhus i på södra sidan av hamnen.

Annons

Hamnbolaget fick klartecken att efter att Högsta domstolen i december ifjol beslutat att inte ta upp ärendet och man drog igång arbetet så fort helgerna var över.

–På grund av jul, nyår och trettonhelgen har vi inte påbörjat arbetet tidigare, men nu är vi gång. Och det är skönt, säger hamnbolagets vd Sten Lundell. Hur lång tid muddringen av hamnen kommer att avgörs till stor del av vädret.

Samtidigt som maskinerna mullrade på södra sidan av hamnområdet stod en av muddringens största kritiker och tittade på.

–Vilket slöseri med skattepengar. Jag promenerar här nästan varenda dag och det känns mycket att tråkigt när man ser att arbetet påbörjats, säger Göran Rolling, en av de som överklagat beslutet om muddring.

Göran Rolling och de andra som överklagade beslutet anser att muddringen är ett sätt att smygstarta ett arbete med att utvidga hamnen:

–Kommunledningen har ju sagt att man inte ska bygga ut hamnen, men samtidigt säger hamnbolagets ledning att verksamheten ska utvidgas. De talar med kluvna tungor, säger Göran Rolling.

Att Högsta domstolen inte tog upp ärendet och att arbetet nu genomförs är inte något som förvånar Rolling.

–Men om de nu måste muddra kunde de väl åtminstone ta bort massorna från området. Som det är nu lägger de upp muddermassor, som jag menar är giftiga, precis intill de skyddade naturområdena intill hamnen, säger han.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström och Bengt-Inge Schölin 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons