Annons

Det blev inga nya regler för nyårsraketer

Det blir inget förbud mot nyårsraketer eller begränsning av platser i Kristianstad där de får avfyras. Anledningen är att det skulle bli för svårt att se till att regeln följs.
Kristianstad • Publicerad 27 december 2018
Räddningstjänsten vill att fyrverkeriförsäljare bland annat ska vara uppmärksamma i de fall då samma individer kommer in och ska köpa raketer för femte gången.
Räddningstjänsten vill att fyrverkeriförsäljare bland annat ska vara uppmärksamma i de fall då samma individer kommer in och ska köpa raketer för femte gången.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Polisen, räddningstjänsten och ABK har diskuterat olika idéer på restriktioner med syfte att minska problemen med nyårsraketer som upplevdes förra året.

På nyårsafton blev räddningstjänsten beskjutna med raketer på Charlottesborg och även på Näsby var det bekymmer.

Annons

– Men vi kom fram till att det inte funkar med förbud på grund av svårigheten med att se till att det efterföljs, säger Andreas Bengtsson, räddningschef i Kristianstads kommun.

Förra året blev ni beskjutna, hur planerar ni inför nyår i år?

– Vi har haft träff med alla inom blåljus, var vi ska träffas när vi har gemensamma brytpunkter. Vi är så pass förberedda att alla som är i tjänst är uppmärksamma. Förra året körde vi bara in när det brann, vi ska kanske kolla vad som brinner först - måste vi kasta oss in, förklarar Andreas Bengtsson.

Det är bara tillåtet att skjuta raketer för personer över 18 år vid tolvslaget på nyårsafton. Ändå skjuter även unga raketer - och i flera veckor innan och efter nyår. Med fara både för sig själv och andra.

För polisen är det svårt att få tag i unga som smäller raketer.

– När vi kommer vet de som smällt redan om att vi kommer, det är svårt att jobba med det. Man måste vara 18 år för att få köpa raketer, någon har langat dem. De kan inte själva köpa i butik, säger Martin Thornell, kommunpolis.

– Jag lider med människor, med kollegor och räddningstjänst som blir beskjutna, med hemtjänsten och privatpersoner som tycker det är olustigt att komma ut i vissa områden, även om det inte är överallt, säger han.

När Martin Thornell är ute och pratar med elever på skolorna brukar alla hålla med om vikten av att ambulans och räddningstjänst kan komma till undsättning.

– Om din mormor eller morfar trillar ihop på golvet och tar sig för hjärtat, vart ska man ringa? Jo 112, men så står ambulansen en bit bort för att de tvingas vänta på polisen för att de kan bli beskjutna av raketer, hjälpen tar längre tid att komma fram, säger Thornell.

Han trycker hårt på föräldrarnas ansvar.

Annons

– De ska ha koll på sina barn. Det är frågan om langning när föräldrar eller vuxna köper raketer till unga under 18 år.

– Om man gör som vissa ungdomar, skjuter raketer in i en container, papperskorg eller brevlåda och det börjar brinna, kan den som gör det, även om man är under 15 år, bli polisanmäld för mordbrand, grov skadegörelse eller skadegörelse, förklarar Martin Thornell.

Ungdomar kan bli skadeståndsskyldiga.

– Det kan bli väldigt kostsamt. Om du kastar en smällare på en skola som brinner upp kan det bli en kostnad på många miljoner, det är inte billigt. Föräldrar ska ha tillsyn över sina barn, året runt.

Åsa BorglinSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons