Annons

Det första av två hamnmöten i "Åhus 2024"

ÅHUS. Ikväll hålls det första av två hamnmöten för allmänheten i projekt ”Åhus 2024”. Ett möte som kända motståndare till hamnutbyggnaden medvetet avstår från att medverka i. – Något grundläggande diskussionsunderlag finns inte och mötets upplägg strider därmed mot elementära demokratiregler, säger Bengt Vannerberg.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

Tillsammans med Göran Rolling, Arne Ohlsson, Bengt Meynert, Janet Magnusson och Margot Nycop ger han uttryck för sina synpunkter i en skrivelse, som överlämnades till kommunalråd Bo Kristiansson igår.

– Vi har varit kritiska mot en utvidgning av hamnen i Åhus ända sedan den fördes på tal första gången 1995, säger Bengt Vannerberg.

Annons

– Vi har på ett seriöst sätt påvisat vad en utvidgning skulle innebära för miljön i Åhus samhälle.

Ett annat argument är ekonomin.

– Utvidgningen har ingen ekonomisk bärighet och närliggande hamnar kommer alltid att vara dominanta, oavsett vilka förändringar som görs i Åhus, säger Arne Ohlsson. Motståndarna till hamnens utbyggnad kallar sig samtidigt hamnens vänner, eftersom de helt och hållet accepterar den verksamhet som finns och bedrivs där i nuläget.

– Åhus hamn har betydelse för det lokala näringslivet, säger Bengt Meynert.

– Men en utvidgning kan endast marginellt påverka sysselsättningen i kommunen.

– Vi har också påpekat att vårt land har en hamnstruktur tillräcklig för en population som är tio gånger större än den vi har och att en hamn av Åhus storlek därför inte kan räkna med stöd från EU för sin vidareutveckling.

Diskussionen om hamnens eventuella utvidgning anser nämnda motståndare ska föregås av en miljökonsekvensutredning i enlighet med gällande miljöbalk.

Dessutom vill de sex, som undertecknat skrivelsen till kommunalrådet, att en seriös kostnads- och intäktsanalys presenteras från hamnbolagets sida. Allt för att de som kommer till hamnmötena på Åhusgården idag den 18 och på måndag den 22 januari med det som grund ska kunna bilda sig en uppfattning om hamnutvidgningen.

Samtidigt har Göran Rolling nu anmält muddringsarbetet till länsstyrelsen. Hamnens beskrivning av arbetet som en underhålls- eller säkerhetsmuddring köper han inte.

– En underhållsmuddring bör kunna definieras som att man genom muddring avlägsnar muddermassor ned till ett tidigare djup inom ett tidigare muddrat eller anlagt område, säger han.

Annons

De arbeten som för närvarande pågår omfattar, enligt Göran Rolling, istället en utvidgning av farleden från 70 till 100 meters bredd. Det vill säga att man gräver i tidigare ej utgrävda lager. – Eftersom det inte är fråga om en underhållsmuddring ifrågasätter jag om inte en marinarkeologisk undersökning borde göras innan arbetet får fortsätta, säger Göran Rolling.

– Jag hoppas att länsstyrelsen tar sitt ansvar som kontrollmyndighet och stoppar arbetet tills man vet om det påverkar eventuella fornfynd. Under gårdagen var biträdande länsantikvarie Anders Wihlborg i kontakt med marinarkeolog Jan Öijerberg i Malmö.

– Jag kommer att besöka Åhus inom de närmaste dagarna för att orientera mig, säger han.

– Eftersom muddringen är i full gång måste den marinarkeologiska undersökningen ske ganska snabbt. Kanske kan jag göra den i vattnet. Alternativet är att besiktiga massorna uppe på muddringsfartyget.

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons