Annons

Det första klubbslaget i nya auktionshallen

Klockan 16.30 på fredagen föll första klubbslaget i Kristianstads Auktionsverks nya auktionshall på Sävvägen på Härlövsområdet.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001
Mängder av gods. Mängder av auktionsgods fanns uppdukat vid premiären i den nya auktionshallen.
Mängder av gods. Mängder av auktionsgods fanns uppdukat vid premiären i den nya auktionshallen.Foto: 
Två bröder på podiet. Auktionsverket ägare Nils-Göran Persson höll som vanligt i klubban under fredagskvällens auktion medan hans bror Bertil skötte datorn.
Två bröder på podiet. Auktionsverket ägare Nils-Göran Persson höll som vanligt i klubban under fredagskvällens auktion medan hans bror Bertil skötte datorn.Foto: 
Flitig budgivning. Buden duggade som vanligt tätt under fredagskvällens auktion. De flersta är stambesökare med egna nummerlappar, medan bara ett fåtal behövde gå fram och betala sin inrop direkt efter klubbslaget.
Flitig budgivning. Buden duggade som vanligt tätt under fredagskvällens auktion. De flersta är stambesökare med egna nummerlappar, medan bara ett fåtal behövde gå fram och betala sin inrop direkt efter klubbslaget.Foto: 
Trångt på premiären. Första auktionen i den nya auktionshallen i Sävvägen hade lockat så mycket folk att många fick stå medan andra använde bord som sittplats.
Trångt på premiären. Första auktionen i den nya auktionshallen i Sävvägen hade lockat så mycket folk att många fick stå medan andra använde bord som sittplats.Foto: 

Först ut under klubban på årets första tvådagars stads- och kvalitetsauktion var ett parti stenkakor. Utropspriset hade satts till 100 kronor.

Ingen i salen var emellertid beredd att betala en hundralapp för stenkakorna. Däremot fanns det ett skriftligt anbud på 150 kronor som tog hem utropet.

Annons

Kristianstads Auktionsverks ägare, Nils-Göran Persson, höll i klubban under den smått historiska auktionen och passade på att hälsa välkommen. –Vår nya auktionshall underlättar för alla. Nu slipper vi hålla till i två våningsplan och att släpa fram alla tunga möbler fram och tillbaks. Dessutom är det betydligt lättare att lasta in och ut auktionsgods här än på söder. Det finns också gott om parkeringsplatser i närheten.

Cirka 150 personer fanns på plats när auktionen inleddes och sedan fortsatte besökare att strömma till under kvällen.

Det stod omkring 500 rop på listan på fredagskvällen. De klarades av på knappt fyra timmar.

Tempot på auktionen var dock något lägre än vanligt, eftersom auktionshallen drabbats av en barnsjukdom i går. Nummerdisplayen fungerade nämligen inte och därför gällde det för besökarna att höra upp noggrant så att de bjöd på rätt utrop.

Annars var risken att man skulle drabbas av en obehaglig överraskning när det var dags att hämta ut godset och det visade sig att man hade betalat dyrt för något man inte ville ha. Samtidigt hade kanske någon annan betalat billigt för det man själv var ute efter i mängden av utrop. –Vi hade ovanligt många skriftliga anbud, cirka 225, vilket är ett 40-tal fler än vi brukar. Det fanns också någon som var med och bjöd på telefon.

–Skriftliga bud gäller framför bud som lämnas i salen om de är på samma nivå, eftersom det skriftliga budet lämnats först, förklarar Nils-Göran Persson.

Tvådagars stads- och kvalitetsauktionen fortsätter i dag, lördag. Då står som vanligt de lite dyrare och exklusivare utropen på programmet och då väntas ännu fler besökare. Bland det som går under klubban under de två dagarna märks mängder av antika möbler och modern elektronik, glas, porslin och keramik, guld- och silverföremål samt konst av olika slag och från olika epoker, speglar, ur, armaturer och mattor.

Bland de mer udda föremålen finns en svensk marinsabel, modell 1878, träskrin från 1812, speldosa JH Heller Bern, ryska ikoner, uppstoppade fåglar, pigtittare i valnöt, drejbänk och jordfräs.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons