Annons

Profiler om Tomarps gårdshotell: ”Det gör ont i hjärtat”

Flera profiler har jobbat på Tomarps gårdshotell och har en nära relation till platsen. Vi har pratat med några av dem.
Kristianstad • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 26 maj 2018
Tomarps gårdshotell brann ner till grunden på fredagen.
Tomarps gårdshotell brann ner till grunden på fredagen.Foto: Bosse Nilsson

Louice Bodin, verksamhetsledare på Platsorganisation Åhus, tidigare delägare i Tomarps gårdshotell:

Louice Bodin på Platsorganisation Åhus har tidigare varit delägare i Tomarps gårdshotell.
Louice Bodin på Platsorganisation Åhus har tidigare varit delägare i Tomarps gårdshotell.Foto: Bosse Nilsson

Louice Bodin var delägare i Tomarps gårdshotell under 2015, men har haft en relation till platsen sedan 16, 17 år tillbaka när hon lärde känna Kråke Lithander, berättar hon.

Annons

– Vacker kärlek, är Louice Bodins första ord när hon ska beskriva vad Tomarps gårdshotell är för henne.

– Det är en magisk miljö. Det är omgivningen och läget som skapar den atmosfär som gör att man kan leverera en speciell service och upplevelse till de besökande. Det är chockerande att läsa om det som händer nu. Tomarp står mig nära och det gör ont i hjärtat att inte kunna återvända till den platsen. Den går inte att återskapa. Även våra barn har ett stort hjärta på Tomarp. Det är mycket man har upplevt där.

Dan Bertram, produktutvecklare och kökschef på Grönsakshallen Storunda syd, tidigare kökschef på Tomarps gårdshotell:

Dan Bertram jobbade som kökschef på Tomarp mellan 2001 och 2004. Han känner starkt för platsen.

– Det är en oas, ett fantastiskt ställe. En sådan speciell och unik miljö, så nära Kristianstad. Jag älskar det.

Det han uppskattade särskilt med att jobba på Tomarp var den speciella atmosfären.

– Vi hade tillgång till en trädgård som vi fick fantastiska grönsaker från och vi kunde jobba med lokala råvaror. Det var som en stor familj, alla var engagerade i allt. Hade en ko gått ner sig fick man ut och hjälpa till med det. Det är tragiskt som sjutton med branden. Jag lider verkligen med Kråke, hon har verkligen kämpat för det här stället. Hon är en eldsjäl.

Therese Nilsson, Åhus Gästis, drev Tomarp under åtta år.
Therese Nilsson, Åhus Gästis, drev Tomarp under åtta år.Foto: Lasse Ottosson

Therese Nilsson, Åhus Gästis, drev Tomarp mellan 2006-2014 tillsammans med maken Anders:

– Vi har känt så starkt för Tomarp även sedan vi lämnade det. Det är en så speciell anläggning, så vackert, en verklig oas mitt i all grönskan med sjön. Så levande, med en mycket speciell atmosfär. Därför är det så tragiskt att det är borta.

Hon menar att många, både i bygden och långväga gäster, har haft en särskild relation till Tomarp i och med dess annorlunda atmosfär och läge.

Annons

– Vi såg röken hela vägen till Rinkaby och det går inte att förklara hur fruktansvärt det känns just nu. Samtidigt är det skönt att ingen verkar ha kommit till skada, och jag hoppas Kråkes hus klarar sig.

Tomarp har även drivits av Sophie Bonér Hindmarsh och Pär Bonér som i dag har Karlaby Kro.
Tomarp har även drivits av Sophie Bonér Hindmarsh och Pär Bonér som i dag har Karlaby Kro.Foto: Elin Samuelsson

Sophie Bonér Hindmarsch, ägare till Karlaby Kro, drev Tomarps gårdshotell 1997-2002 tillsammans med maken Pär Bonér:

– Det är chock och förskräckelse man känner. Det är ett fantastiskt ställe, med en speciell känsla.

Tomarp är speciellt på flera sätt, berättar Sophie Bonér Hindmarsch. Dels för att det är en unik plats, men också på grund av den tid som hon och maken var med och byggde upp Tomarp tillsammans med Kråke Lithander.

– Det är sorgligt att det bara brinner ner, sorgligt för alla som är berörda, men särskilt för Kråke. Jag hoppas först och främst nu att hon mår bra och kan komma vidare.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons