Annons

Distriktsköterskor flyttas till Almhaga

Kristianstad • Publicerad 27 januari 2004

KRISTIANSTAD

Det finns långt gångna planer på att låta distriktssköterskorna i Färlöv och Önnestad arbeta från särskilda boendet Almhaga i Färlöv.

Annons

På torsdag ska frågan diskuteras i distriktsnämnden. Förslaget har redan förhandlats på verksamhetsnivå, både i primärvården och i kommunen. I första steget är det tänkt att distriktssköterskornas mottagningar samlokaliseras med den kommunala hälso- och sjukvården, och att mottagningen tar emot patienter som är 65 år och äldre från både Färlöv och Önnestad.

Förändringen är möjlig att genomföra tämligen omgående, från månadsskiftet, och tanken är att mottagningen ska vara öppen två halvdagar i veckan.

Övriga vuxna ska hänvisas till distriktssköterskan på vårdcentralen Vilan, medan barnhälsovården för både Färlöv och Önnestad tills vidare hänvisas till distriktssköterskemottagningen i Önnestad.

Barnhälsovården blir den enda verksamheten där. På det särskilda boendet Almhaga håller man på att skapa en mötesplats i form av ett café för ortens pensionärer. En mötesplats som kan få stor betydelse för den sociala gemenskapen, möjligheten att skapa nätverk, starta cirklar och informera om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser.

Det finns både fördelar och nackdelar med små enheter som mottagningarna i Färlöv och Önnestad. Bland fördelarna finns god personkännedom och god kontinuitet. Bland nackdelarna är sårbarhet vid ledighet och sjukdom, svårt att rekrytera personal som inte vill jobba ensamma och svårigheter att utveckla verksamheten.

En samverkansmodell mellan primärvård och kommunala hälso- och sjukvården kan bli en pilotmodell för samverkan på andra orter, där primärvårdens enheter är små.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons