Annons

DNA-analys i England kan avgöra

Chefsåklagare Pär Andersson avslöjar att polisen nu ska skicka iväg ytterligare ett prov till DNA-analys i utredningen av Helénmordet.
Kristianstad • Publicerad 20 december 2002

Resultatet väntas först om några månader och betraktas som den sista möjligheten att få fram bindande teknisk bevisning mot de två misstänkta männen.

Den långa tiden beror på att DNA-analysen måste göras vid det laboratorium i England som gjorde den första DNA-analysen av de små rester av främmande kroppsvätskor som hittades på Helén Nilssons döda kropp.

Annons

DNA-tekniken var relativt ny i slutet på 80-talet och analysen av kroppsvätskorna gjordes med en nu föråldrad teknik som inte längre används. Kruxet är att det inte går att jämföra en DNA-profil från den äldre analysmetoden med den nuvarande avancerade och förfinade tekniken.

Dessutom förstördes materialet från Helén Nilssons kropp i England vid analysen 1989. Därför går det inte att analysera kroppsvätskan på nytt med den nya DNA-tekniken.

Enda möjligheten att göra en jämförelse är därför att analysera nya prov från de två misstänkta männen med dåtidens teknik och sedan jämföra DNA-profilerna.

Det kan endast ske vid laboratoriet i England och är mycket tidsödande, jämfört med dagens snabba DNA-analyser som görs på löpande band hos bland annat SKL i Linköping och Rudbäcks laboratorium i Uppsala.

Lennart Svenezon

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons