Annons

Docent från Eslöv blir matansvarig

Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004

Bra mat är allsidig, fettsnål och öka fiberinnehållet. Det tycker Helena Elmståhl, docent från Lund. I går blev det klart att hon får ansvar för gastronomiutbildningens huvudämne mat och måltidskunskap.

Med en bakgrund som hushållslärare har hon praktisk matlagningskunskap och som näringsfysiologi har hon den teoretiska kunskapen. I dag är hon docent i näringslära.

Annons

Sedan hon disputerade 1995 på avdelningen för näringslära och livsmedelskemi på Kemicentrum har hon ägnat sin tid åt att studera hur olika kolhydratrika livsmedel påverkar blodsockret i kroppen.

– Nu ska det bli roligt att få undervisa efter att ha ägnat mig åt forskning i många år.

Forskningen har handlat om att ta fram mat med långsamma kolhydrater. Men mat ska vara mer än bara nyttig.

– Smaken är viktig också, säger hon.

Själv äter Helena Elmståhl helst fisk, pasta och isterband.

Urvalsprocessen startade i höstas med att externa sakkunniga rangordnade de elva sökande.

Fyra kallades till en provföreläsning i går förmiddag. På eftermiddagen hade högskolans Läraranställningsutskott vaskat fram ett namn som de förordar. Det blev Helena Elmståhl från Eslöv, som verkar i Lund.

– Jag blev jätteglad. Det ska bli jätteroligt, säger hon sprudlande.

När rektor har fattat det formella beslutet om hennes anställning hoppas hon få börja sitt nya arbete så fort som möjligt.

– Det handlar om att planera undervisningens innehåll och bygga om ett hus för eden praktiska sidan av utbildningen.

Annons

Åsa Pearce

FaktaHelena Elmståhl

Ålder:45 år

Familj:man och treårig son

Bor:Eslöv

Aktuell:förordad av läraranställningsutskottet som lektor för huvudämnet mat- och måltidskunskap på gastronomiutbildningen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons