Annons

Död säl hittad på strand

En död säl har påträffats på Olseröd strand mellan Rigelejekiosen och Stockholmsboden. Det är oklart om den skadat sig på ett nät eller på något annat sätt blivit sargat.
Olseröd • Publicerad 7 november 2018
En privatperson uppmärksammade sälen. Bilden är privat.
En privatperson uppmärksammade sälen. Bilden är privat.

Hälsoundersökning på funna döda sälar ingår i ett av det nationella miljöövervakningsprogrammen. Sara Persson är sälpatolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Med anledning av hälsoundersökningen är museet intresserade av fynd.

– Det är inte ovanligt att det flyter iland döda sälar nere i Skåne, det har varit ganska mycket på sistone, säger hon.

Annons

Från september fram till november har det rapporterats in 17 stycken döda sälar som flutit i land i Skåne. För samma tidpunkt förra året låg antalet på 14 stycken rapporterade sälar som funnits döda. Och det antalet ligger på samma nivå under en period av fem år.

Undantaget var 2014 då fler sälar avled till följd av influensa, som ökade antalet rapporterade fynd till Naturhistoriska riksmuseet.

– Antalet rapporter har ökat, men det behöver inte betyda att antalet döda djur har ökat. Vi har ett rapporteringsformulär på vår hemsida. Och det är fler och fler personer som hittar det och rapporterar på så sätt in, säger Sara Persson.

Hos de sälar som hittas döda görs det alltid en bedömning från fall till fall, om djuret tas in till Naturhistoriska riksmuseet. Bedömningen görs enklast genom ett foto på sälen som bifogas i rapporteringsformuläret.

Anna-Karin Selström Lundin
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons