Annons

Domstol tar beslut om enbokstavsbarn

Föräldrarna i Kristianstad vill att deras barn ska heta R. Men när den nya namnlagen trädde i kraft under fjolåret gav det Skatteverket större befogenheter att neka namn av den här enbokstavstypen. Nu är det upp till högsta förvaltningsdomstolen att ta beslut.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2018
Dottern får inte heta R, enligt Skatteverket. Men nu kan saken prövas i högsta förvaltningsdomstolen.
Dottern får inte heta R, enligt Skatteverket. Men nu kan saken prövas i högsta förvaltningsdomstolen.Foto: Hasse Holmberg/TT

Skatteverket har nekat föräldrarna i Kristianstad att ge sin dotter namnet R som ett av sina namn, dock inte tilltalsnamn. Detta trots att det redan finns personer i såväl Kristianstad som i Sverige som heter just R. Enligt Skatteverket finns det 274 personer som har "R" som förnamn.

Annons

Skatteverket har också stoppat namn som ”J” och ”L” med stöd av den strängare namnlagen som nu testas på allvar i Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt den tidigare gällande namnlagen krävdes att ett namn var uppenbart olämpligt för att det inte skulle kunna förvärvas som förnamn. Nu krävs endast att namnet är olämpligt.

Innan den strängare namnlagen införts hann Högsta förvaltningsdomstolen i två tidigare domar från 2003 och 2009 godkänna förnamnen Q och A-C.

Västeråsföräldrarna som vill att deras son ska hete J som ett av sina förnamn har redan en äldre son som bär namnet J.

Kammarrätten i Stockholm avslog skatteverkets överklaganden av förvaltningsrättens dom och nu är alltså målet uppe för prövning i högsta förvaltningsdomstolen. Det kommande domstolsutslag bli porten som antingen öppnas på vid gavel – eller bommas igen med dubbla lås om Skatteverket får rätt.

– En enskild bokstav är inte ett namn, och det är inte svenskt namnskick att heta på det sättet, säger Skatteverkets rättsliga expert Anna Ljungberg.

Samma sak med ett förnamn som påminner om ett efternamn.

– Man ska kunna se direkt om det är ett förnamn eller ett efternamn, det ska inte kunna ske en sammanblandning, säger hon.

Men Skatteverket säger nej. Ett liknande fall med förnamnet L har också överklagats, men det har ännu inte fått prövningstillstånd.

– Det finns en risk att folk uppfattar den enstaka bokstaven som en förkortning för ett längre namn, och det finns en risk för att det blir vilseledande, säger Anna Ljungberg.

TT
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons