Annons

Domstolen på plats för staketsyn

Mark- och miljödomstolen var på torsdagen på plats på evenemangsstranden i Åhus för att syna platsen för Åhus Beachs omstridda staket. Men det blev en märklig situation med en domstol och två motparter som egentligen är överens.
Åhus • Publicerad 4 juni 2020
Mark- och miljödomstolens ordförande Peter Ardö (till vänster) besökte evenemangsstranden för syn på plats. Mats G Jönsson, vd för Åhus Beach (mitten) och Mats Hallkvist ordförande i Åhus Beach förklarade var staketet brukar stå.
Mark- och miljödomstolens ordförande Peter Ardö (till vänster) besökte evenemangsstranden för syn på plats. Mats G Jönsson, vd för Åhus Beach (mitten) och Mats Hallkvist ordförande i Åhus Beach förklarade var staketet brukar stå.Foto: Tommy Svensson

Staketet som stänger av evenemangsstranden under bland annat beachhandbollen har blivit en evig följetong. I år fick Åhus Beach för andra gången nej till dispens att sätta upp det staket som går ut i havet och därmed stänger av evenemangsstranden för allmänheten under ett antal sommarveckor. Turerna har varit många (se faktaruta) och fram till förra sommaren har kommunen gett strandskyddsdispens. Men efter överklagande från grannar fick kommunen förra året en tillrättavisning av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen som ansåg att dispens inte kan ges. Efter det valde byggnadsnämnden att säga nej i år.

Men Åhus Beach har överklagat och på torsdagen hade företaget bjudit in mark- och miljödomstolen till evenemangsstranden för att visa dem platsen.

Annons

– Vi vill visa platsen och vad det handlar om: orimligheten i beslutet, sa Åhus Beachs ombud Fredrik Sandgren.

Mats Hallkvist och Mats G Jönsson från Åhus Beach visar karta över evenemangsområdet. Kommunalrådet Peter Johansson (mitten) bidrog med sakkunskap.
Mats Hallkvist och Mats G Jönsson från Åhus Beach visar karta över evenemangsområdet. Kommunalrådet Peter Johansson (mitten) bidrog med sakkunskap.Foto: Tommy Svensson

Det som sedan utspelade sig får nog liknas vid ett moment 22.

Peter Ardö, mark- och miljödomstolens ordförande, och Mats Käll, tekniskt råd vid domstolen, följde med på en rundvandring för att bilda sig en uppfattning och höra parternas syn på saken. Och det visade sig att motparterna, Åhus Beach och kommunens byggnadsnämnd, i grunden är överens: att dispens borde ges.

Det här förbryllade domstolens ordförande. Chefen för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Tommy Danielsson, som fick representera byggnadsnämnden, förklarade:

– Det är i vårt intresse i allra högsta grad att Åhus Beach lever kvar. Vi öppnade dörren förra året när vi gav dispens, men den stängdes rejält av länsstyrelsen och domstolen. Och i beslutet nu såg vi att det inte var möjligt att få igenom en dispens, då sa vi nej och gick inte vidare. Det är bra att det nu prövas igen.

När domstolens ordförande ställde frågan till parterna om de stod fast vid sina ställningstaganden blev det därför en märklig situation. Kommunen blir en motpart för att man i ärendet har valt att följa domstolens tidigare beslut om nej till dispens, menar Tommy Danielsson.

– Att besluta något annat hade varit domstolstrots, förklarade Danielsson.

– Vi har inte mandat att säga något annat än byggnadsnämndens beslut, att avslå.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson (M), var också på plats, fast i rollen som byggnadsnämndens tidigare ordförande när evenemangsstranden en gång blev till. Han valde att understryka för domstolen att kommunen faktiskt är för en dispens, trots situationen.

– Vi är väldigt angelägna om att vi får dispens till detta, sa Johansson.

Mats Käll (till vänster) och Peter Ardö (mitten) från mark- och miljödomstolen ville se var och hur staketet placeras.
Mats Käll (till vänster) och Peter Ardö (mitten) från mark- och miljödomstolen ville se var och hur staketet placeras.Foto: Tommy Svensson
Annons

Mats G Jönsson, vd för Åhus Beach, redogjorde för hur stor betydelse evenemanget har för ungdomsidrotten och poängterade att dispensen är avgörande för verksamhetens framtid.

– Nu handlar det om att få dispens från er och sen måste vi hitta en långsiktig lösning. Om vi måste jobba med det här stängda området måste vi dra ner på ambitionen rejält, förklarade han.

Domstolen räknar med ett beslut innan midsommar.

Fakta

Staketet på evenemangsstranden

I samband med beachhandbolls- och beachfotbollsfestivalerna har Åhus beach AB tidigare hägnat in evenemangsstranden. Staketet har gått ut en bit i havet för att deltagarna ska kunna ha direktkontakt med vattnet.

2017 gjordes detaljplanen om för området för att arrangörerna bland annat skulle slippa ansöka om tillfälliga bygglov varje år. En remsa längs stranden lämnades kvar för att ge allmänheten tillgång till stranden, enligt kommunen på inrådan av länsstyrelsen som annars inte skulle ha godkänt detaljplanen.

2018 klagade grannarna på att staketet trots det gick ut i havet och hindrade allmänheten att fritt passera längs strandlinjen. Kommunen anmälde då Åhus Beach för miljöbrott och förundersökningen inleddes.

Inför sommaren 2019 ansökte Åhus Beach om tillfällig strandskyddsdispens för att kunna fortsätta ha staketet en bit ut i vattnet. Byggnadsnämnden sa ja, men länsstyrelsen sa nej. Det innebar att området fick hägnas in helt för att lämna fri passage längs vattnet.

Åhus Beach ansökte på nytt om dispens för sommaren 2020. Byggnadsnämnden sa då nej med hänvisning till domstolens tidigare beslut.

I mars överklagade Åhus Beach kommunens beslut till länsstyrelsen som också sa nej. Åhus Beach överklagade till mark- och miljödomstolen.

I mars 2020 lades förundersökningen om miljöbrott ner.

Den politiska ledningen i Kristianstads kommun har under våren skrivit brev till miljödepartementet med krav på ändringar i strandskyddslagen.

4 juni besökte mark- och miljödomstolen Åhus för att se området på plats.

Beslut från domstolen väntas innan midsommar.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons