Annons

"Du låter som en äkta kommunist"

Så långt från kringflygande tomater och ägg man kan komma. Debatten mellan Sverigedemokraterna och Kommunistiska partiet var rena lugna gatan. Åtminstone under första timmen i Föreningarnas hus.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2010
Debatt mellan Sverigedemokraterna och Kommunistiska Partiet.
Debatt mellan Sverigedemokraterna och Kommunistiska Partiet.Foto: 

Strax före klockan sju på tisdagskvällen låg en spänd väntan i luften. Till vänster om pelaren i salen en grupp medelålders herrar, till höger ett större gäng, företrädesvis unga. Inalles ett 30-tal åhörare.

Vända mot publiken Niclas Nilsson och Chang Frick från Sverigedemokraterna, från Kommunistiska partiet Ulf Johansson med Erik Tell från dess ungdomsparti. Som debattledare fungerade radiojournalisten Odd Clausen.

Annons

Det var kommunistiska partiet som bjudit in till debatt, med två stora frågor som utgångspunkt: arbetslösheten och den raserade välfärden. Även miljö- och energifrågor samt jämställdhet togs upp.

Framförallt de två första punkterna visade gemensamma ståndpunkter partierna emellan.

– Och jag tror det blir lättare att debattera när ingen av oss är politiker på heltid, förklarade Ulf Johansson innan kvällen inleddes.

Någon ren invandringsfråga skulle det inte bli, även om ämnet tangerades vid flera tillfällen. Niclas Nilsson deklarerade att partiet står i mitten, att det varken är högerextremistiskt eller kommunistiskt. Men samtidigt lovordade han regeringen som hållt ekonomin i schack.

Den som stod för flest begrepp som vanligtvis kommer från vänsterhåll var Chang Frick. Han tyckte att skolan ska förstatligas, pratade om kollektiv och att både ungdomar och invandrare är de som oftast drabbas och står längst från arbete – de är oftast sist in och först ut. Inlägg som renderade i verbala applåder från Ulf Johansson.

– Du låter som en äkta kommunist, sa han.

När första timmen led mot sitt slut kom det fram åsikter som visade partiernas skiljelinjer.

Niclas Nilsson underströk kravet på redovisning av vad invandringen kostar, eftersom den äventyrar välfärden. Något Kommunistiska partiet hävdar inte är gökungen. Snarare vill det röda partiet att alla ska dela på jobben, ingen ska behöva jobba åtta timmar om dagen.

– Företagen har skickat hem folk, förskolan och vården har skickat hem folk som behövs, betonade han som tyckte skattesänkningarna kunde varit ogjorda.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons