Annons

Dyra nuddisar tas bort efter 1,5 år

De kostade 1,6 miljoner kronor att införa. Redan efter ett och ett halvt år är nuddisarna överflödiga.
Kristianstad • Publicerad 22 januari 2004
Begagnade, nerpackade nuddisar.
Begagnade, nerpackade nuddisar.Foto: 
Julia Vallen och hennes mamma Christina "nuddar" ut från Kämpastället i Österslöv, som fortfarande har kvar nuddisarna. Bild: PETER ÅKLUNDH
Julia Vallen och hennes mamma Christina "nuddar" ut från Kämpastället i Österslöv, som fortfarande har kvar nuddisarna. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Kritiken var inte nådig när nuddisarna infördes på kommunens förskolor och hos dagmammor i april 2002. Föräldrar kände sig stressade av apparaterna, som mätte exakt hur länge barnen vistades på förskolan, och tyckte att sekundkontrollen var onödig. Trots det infördes systemet, till en kostnad av 1,6 miljoner kronor.

Men sedan årsskiftet fyller inte längre nuddisarna någon funktion. Åtminstone inte debiteringsmässigt. Den nya maxtaxan innebär att alla betalar efter sin inkomst och inte efter hur länge barnen är på förskolan. Då blev också nuddisarna överflödiga.

Annons

Samtidigt som många föräldrar är lättade över att slippa nuddisarna, är förvirringen stor. För det är bara på vissa ställen man har monterat ner dem. De flesta förskolor har dem kvar för statistikens skull. Inte ens på barn- och utbildningskontoret vet man vad man ska göra med nuddisarna.

– Vi ska träffa skolcheferna i veckan för en diskussion, säger utvecklingsledare Eva Nilsson.

Från förvaltningens sida tycker man att nuddisarna är ett bra arbetsredskap även framöver.

– Ur planeringssyfte är de bra, det är lättare att få en översikt över vilka resurser man har och när de ska sättas in. Eva Nilsson tycker inte att investeringskostnaderna för nuddisarna är kastade i sjön.

– Visst kan arbetet skötas manuellt, men det kostar det också. Nuddisarna gör det hela smidigare.

Det kan komma att bli upp till varje område att besluta om nuddisarnas framtid. Och när den ekonomiska aspekten är borta, har kritiken från föräldrarna minskat.

– Det tonade ner ganska snabbt efter att de vant sig, tycker Eva Nilsson som ändå förstått att förvirringen ökat efter att de nya reglerna infördes.

Hon avvaktar veckans diskussion med skolcheferna innan någon rekommendation om nuddisarnas framtid lämnas.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons