Annons

En buss full med böcker rullar in i byn...

Det är torsdag och klockan närmar sig två på eftermiddagen när bokbussen rullar in i byn. Det dröjer inte länge innan en av stamkunderna dyker upp…
Kristianstad • Publicerad 28 december 2002
Bibliotekets nya bokbuss, som är handikappanpassad, vann första pris på Nordic Mobile Library Festival i Åbo i somras, där ett 40-tal bussar från hela Norden samt Tyskland deltog.
Bibliotekets nya bokbuss, som är handikappanpassad, vann första pris på Nordic Mobile Library Festival i Åbo i somras, där ett 40-tal bussar från hela Norden samt Tyskland deltog.Foto: 
Felix och Joel Boström kom till bokbussen i sällskap med mamma Åsa Carlsson. BILDER: RONNIE SMITH
Felix och Joel Boström kom till bokbussen i sällskap med mamma Åsa Carlsson. BILDER: RONNIE SMITHFoto: 
Git Löfkvist vet att Christina Persson tycker bäst om deckare, eftersom Christina Persson är en av bokbussens stamkunder. – Man blir nästan som vänner, berättar Git Lövkvist.
Git Löfkvist vet att Christina Persson tycker bäst om deckare, eftersom Christina Persson är en av bokbussens stamkunder. – Man blir nästan som vänner, berättar Git Lövkvist.Foto: 

Det är Christina Persson som kommer i sin rullstol, tillsammans med assistenten Barbro Wellin, för att lämna tillbaks två böcker och låna nya. Den nya bokbussen, som har varit i trafik sedan månadsskiftet augusti-september, är handikappanpassad. Med en enkel knapptryckning fäller chauffören Birger Carlsson ut en ramp och hissar upp Christina Persson i bussen, där bibliotekarien Git Löfkvist väntar. – Jag tror att vi är ensamma i Sverige om att ha en riktig handikapphiss, berättar hon stolt. Den förra bussen hade ingen och det innebar att många äldre med rullatorer inte kunde ta sig upp i bussen, utan fick stanna utanför. Då kunde de inte botanisera bland böckerna på egen hand, vilket de kan i dag. – Förnämligt, säger Christina Persson. Eftersom hon är stamkund vet personalen på bussen dock precis vad hon gillar för typ av litteratur och ofta beställer Christina Persson de böcker hon vill läsa i förväg. Den här gången hade hon beställt Lisa Marklunds senaste kriminalroman ”Prime time”, men Christina Persson ser dåligt och måste vänta ett tag till på att boken trycks med stor stil, vilket är på gång. – De flesta böcker finns att få med stor stil i dag, men de kommer ofta lite senare, berättar Git Löfkvist. Christina Persson får istället låna en bok av deckarförfattarinnan Ruth Rendell och en kärleksroman av Barbara Taylor Bradford. Eftersom bokbussen gör ett längre uppehåll, så lånar Christina Persson en deckare av Inger Frimansson också. Under tiden har Åsa Carlsson dykt upp med barnen Felix, 5, och Joel Boström, 3. De har en hel trave böcker med sig, men har å andra sidan inte besökt bokbussen på fyra veckor. Felix och Joel söker sig snabbt till barnboksavdelningen, som ligger längst bak. Joel börjar nyfiket bläddra i en bok om fordon och farkoster, som han bestämmer sig för att låna. Mamma Åsa har under tiden hittat en bok, som hon inte har läst, av favoritförfattaren Torey Hayden. Till barnen lånar hon också ett par kassettböcker av Astrid Lindgren, Ebbe Schöns ”Vår svenska tomte” och Gunilla Woldes ”Tilda” innan familjen tackar för sig. Då har klockan hunnit bli 14.30, lite drygt, och det är dags för bokbussen att köra vidare. Nästa anhalt är Bäckaskog och dagen slutar först klockan 18.30 i Balsby. Peter Maunula 044-185562 peter.maunula@kristianstadsbladet.se

TOSTEBERGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons