Annons

En fråga som berör många

1999 besökte 386 878 personer stadsbiblioteket i Kristianstad. Frågan kring att lägga ut delar av länsbibliotekets verksamhet på entreprenad berör många. – Biblioteket är en liten oas. Det ska inte finnas ett vinstintresse i människors egendom, säger Petter Pettersson.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001
En oas. Petter Pettersson kommer ofta till biblioteket.Bild: PETER ÅKLUNDH
En oas. Petter Pettersson kommer ofta till biblioteket.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Nöjd. Lennart Raftmark tycker att det är bra som det är och läser sin tidning i lugn och ro.
Nöjd. Lennart Raftmark tycker att det är bra som det är och läser sin tidning i lugn och ro.Foto: 
Sett från ovan. Stadsbiblioteket i Kristianstad.Bild: PETER ÅKLUNDH
Sett från ovan. Stadsbiblioteket i Kristianstad.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Magnus Hederström från Olofström sitter på biblioteket och studerar. Han tror inte på en privatisering utan är rädd för eventuella vinstintressen.

– Biblioteket står för yttrandefriheten och därför måste även andra intressen tillvaratas, säger han. Syftet med länsbiblioteket är att ge regionens invånare tillgång till en effektiv och jämlik informations- och litteraturförsörjning. Kort och gott ska det genom att bistå Skånes bibliotek ge alla ett brett och bra utbud. En viktig funktion är fjärrlåneverksamheten. Genom denna kan alla få tag på böcker som är mer än två år gamla och som inte längre går att köpa i bokhandeln. Länsbibliotekarie Bente Knudsen säger att allmänheten skulle märka av en förändring.

Annons

–Det kan bli längre köer på böcker, säger hon.

I dag hyr länsbiblioteket lokaler av stadsbiblioteket. De båda biblioteken delar på bokbeståndet, böckerna står sida vid sida i hyllorna och skiljs inte åt. Kristianstadbladet träffar Cecilia Franzén på barnboksavdelningen där hon sitter och läser för sina två söner. Hon tycker att biblioteket fungerar bra för närvarande.

–Biblioteket har hög kvalitet och det finns många böcker att välja på, säger hon.

Om det skulle bli bättre eller sämre av en privatisering kan hon inte svara på. Inte heller Lennart Raftmark som mest brukar läsa tidningar på biblioteket tycker att han kan säga vad en eventuell förändring i verksamheten skulle innebära.

–Det fungerar väl bra som det är, säger han.

charlotte.orban

@kristianstadsbladet.se

fakta

n Värt att veta om stadsbiblioteket i Kristianstad

9,4 stycken böcker lånades 1999 ut per person, totalt 693333 böcker varav 41 procent barnböcker.

Annons

Sammanlagt uppgick mediebeståndet av audio visuella medier och böcker till 425796. Kostnaderna uppgick totalt till 279 kronor per invånare, totalt ungefär 20,6 miljoner kronor.

För den kostnaden kunde Kristianstads invånare besöka biblioteket 53 timmar i veckan.

Av Charlotte Orbán 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons