Annons
Kultur

En fullmatad teaterhöst

Kristianstad Teaterförening fyller 90 år och erbjuder ett fullspäckat program. Allt från Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta till My Fair Lady och julkonserter.
Publicerad 28 september 2023
Rosa Rydalh
Rosa Rydalh
My fair lady.
My fair lady.

Namn: Rosa Rydahl

Ålder: 43

Bor: I skogen utanför Huaröd.

Familj: Ja. En stor, spretig och älskad sådan.

Arbetar med: Deltid på Kristianstads Teaterförening – en del av Riksteatern med scenkonstarrangemang, kommunikation, samarbeten och verksamhetsutveckling. Deltid som koordinator för ett publik- och repertoarutvecklingsprojekt på Riksteatern Skåne, där vi anpassar en cirkusföreställning för att kunna spela på seniorboenden och omsorgsförvaltningarnas mötesplatser. Frilansande processledare och konsult inom verksamhets- och publikutveckling i kultursektorn.

Firar: 90 år av scenkonst för alla, överallt!

Antal medlemmar: ca 1700 – Sveriges näst största lokala Riksteaterförening!

Antal föreställningar i programmet för hösten/året: 42 arrangemang i höst (30 unika) – inom dans, teater, musik och annan scenkonst.

Hemsida: www.riksteatern.se/kristianstad

Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta

Hej Rosa:

Vad är din roll i Kristianstad Teaterförening: Kommunikatör/marknadsförare, producent/arrangör, verksamhetsutvecklare. Hugger in där det behövs och gör allt från att slå in lotterivinster och koka kaffe till artister till att boka in föreställningar till teatern, presentera vårt utbud för våra medlemmar, starta nya samarbeten, skriva facebook-inlägg och bidragsansökningar.

Annons

Vad är det med teater/scenkonst som fängslar dig:

Nuet, andetagen, närvaron, innerligheten, gemenskapen, kontakten, mästerligheten och experimentlustan – tankarna och känslorna som sätts i rörelse. Möjlighetsdörrar och sinnen som öppnas!

”Vi värnar om det mänskliga mötet, fikastunderna, samtalen – allt det som finns runt omkring en scenkonstupplevelse”

För någon som inte alls har koll på Kristianstad Teaterförening, vad är det för förening, vad gör ni och varför ska man gå med:

Vi är Sveriges näst största lokala Riksteaterförening – och alltså en del av Riksteatern. Vi arrangerar scenkonst på Kristianstads teater, kulturkvarteret och på mindre scener som bygdegårdar och församlingshem runt om i hela Kristianstads kommun. Vi vill erbjuda något för alla – inom dans, teater, musik och experimentell scenkonst och vårt utbud har både bredd och spets. Vi vill att upplevelserna av scenkonst ska möjliggöra samtal och inspirera till nya idéer. Vi är en stor förening med 1700 medlemmar. Ändå har vi en väldigt nära kontakt med våra medlemmar – vi värnar om det mänskliga mötet, fikastunderna, samtalen – allt det som finns runt omkring en scenkonstupplevelse - och är så glada att kunna erbjuda ett så varierat programutbud på så många olika platser för så många olika människor.

Hur firar ni ert jubileum:

Vi samarbetar med Kristianstads kommun och Kristianstad City och kommer att ha en stor jubileumsdag i samband med långlördagen den 30 september! Vi kommer att ha en scen på Lilla Torg med akter inom dans, musik, teater och annan scenkonst mellan kl. 11:00 – 16:00 och det kommer att bli riktig festivalkänsla med en massa överraskningar! Vi har även stöttning ekonomiskt av Sparbanksstiftelsen Skåne, Region Skåne/Riksteatern Skåne och Oral Care Kristianstad för att kunna genomföra detta arrangemang.

Vad ser du mest fram emot i ert kommande program:

90-årsjubiléet, såklart! Och ur höstprogrammet ser jag speciellt mycket fram emot Teateri:s ”Lord Redmoore”, som spelar på Kristianstads Teater den 23 november. Teateri är riktiga scenografimästare som denna gång spelar en föreställning baserad på den sanna historien om Mats Steen – som levde sitt korta och sjukdomsdrabbade liv i rullstol och med syrgasmaskiner – men som samtidigt - och med föräldrarna ovetande om detta - levde fullt ut på nätet genom avataren Lord Redmoore, där han blev inspiration och förebild för hundratals människor världen över. Det kommer att bli en helt otroligt gripande föreställning.

Hur står Kristianstad sig som kulturstad:

Jag är imponerad! Kristianstad är en riktig kulturpärla, som jag upptäckt det senaste halvåret. Så många kulturinstitutioner med så hög kvalitet på samma ort! Fantastiskt lyxigt och en skatt att vårda.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons