Annons

Gamle utredaren: "Lelle är något man inte kunnat släppa"

Måndagskvällen den 25 januari 1999 var sista gången någon såg Hammerfalls turnéledare, Lelle Hildebrand, vid liv.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2017
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström

Lelle Hildebrands försvinnande är det medialt mest uppmärksammade i nordöstra Skåne under de senaste åren.

Hildebrand avvek under en konsert på ungdomshuset Kartago i Sölvesborg där rockbandet Hammerfall gjorde en av sina första spelningar under en turné.

Annons

Lelle Hildebrand var turnéledare för gruppen. När de packade ihop märkte medlemmarna att han inte längre var kvar. De kontaktade polisen som inte lyckades hitta honom.

Vad som egentligen hände den där natten är ännu oklart. Han ska ha träffat en 22-årig affärsbekant, den senare trippelmordsdömde Ricard Nilsson, för att ta emot 27 000 kronor från Hammerfalls spelning i Kristianstad på lördagskvällen den 23 januari. De körde en runda i en grå Subaru kombi, men Hildebrand sågs aldrig igen.

Polishundar och helikopter med värmekamera sökte runt Sölvesborg och utefter kuststräckan både öster och väster om staden – utan resultat.

Det första heta spåret efter turnéledaren dök upp cirka två veckor senare. Hans väska hittades av en privatperson på sjöisen vid orten Immeln. I den fanns en dator och drygt 70 000 kronor. Enligt vittnesuppgifter innehöll väskan över det dubbla tidigare under kvällen.

Polisen fortsatte sökandet efter Lelle Hildebrands kropp efter påsken och förberedde för dykningar och draggningar både i Immeln och i flera vattenfyllda stenbrott i området.

Ricard Nilsson satt utredningshäktad en vecka i mars 1999, som skäligen misstänkt för mord, alternativt dråp, men frigavs av åklagaren sedan det inte kommit fram mer bevisning. Han har hela tiden nekat till brott.

Den försvunna turnéledaren gäckade polisen i flera år. Göran Sjösvärd, poliskommissarien som ledde förundersökningen, berättar om ett intensivt arbete som pågick i flera år.

Göran Sjösvärd, numera pensionerad polis, fick rollen som förundersökningsledare. Han minns fortfarande utredningen.

– Det var inte Lelle-likt att gå ifrån spelningen och vara borta länge. Alla tyckte att det var jädra märkligt.

Försvinnandet utreddes som ett "spaningsmord".

Annons

– Det är så man kallar det. Det fanns inget offer i fysisk mening eller någon gärningsman.

Arbetet handlade till stor del om fysiska eftersök. Personalinsatsen var enorm, säger Göran Sjösvärd som berättar att man fick en uppsjö av tips.

– Vi letade i skog, berg och dalar. Framför allt med hundar. Kustbevakningen dök och vi hade helikoptrar i luften. Men det var fruktlöst.

Polisarbetet bestod av två delar. Dels den inre spaningen med att slå i register och hålla förhör. Men det mesta handlade om fältarbete – att vara ute och leta. Den huvudsakliga insatsen sattes in runt Ivösjön, mot Arkelstorp och trakterna däromkring.

– Men inte på Ivö såvitt jag minns rätt. Det föll oss inte in med tanke på uppgifterna vi hade då.

Det är på Ivö som en svampplockare hittade resterna av en människa tidigare i sommar.

– Det är självklart att Lelles namn dök upp när jag läste om det. Det var ändå i närheten av de trakterna vi letade.

Under sina 40 år som polis har Göran Sjösvärd aldrig varit med om något liknande som fallet med Lelle Hildebrand.

– Det är det man kommer ihåg mest, det är alldeles givet. Det handlade om en stor insats som vållade mycket huvudbry. Framför allt för Lelles anhöriga, men även oss på spaningssidan. Det var ett sådant ärende man inte kunde släppa ens på fritiden.

Hur tänker du på det i dag?

Annons

– Det gäckar inte mig, men över åren har man gått igenom det här fram och tillbaka många gånger. Jag kan inte se att vi underlät att undersöka någonting om vi borde ha gjort. Vi hade på fötterna då och vände varje sten. Det fanns inga fler uppslag.

Nu visade det sig inte vara resterna av Lelle Hildebrand som hittades på Ivö. Göran Sjösvärd hade inte tagit ut i förhand att det skulle vara så.

– Nej. Det man kan konstatera är att det återstår mycket jobb för mina kollegor.

Lelle Hildebrand dödförklarades 2007 och numera utreds Lelle Hildebrands försvinnande av kalla fall-gruppen inom polisen.

– I nuläget har vi cirka 120 fall på vårt bord, säger Bo Lundkvist, chef för den särskilda enheten.

Avdelningen sysselsätter sju personer som alla har mångårig erfarenhet av att utreda dödligt våld. Hälften har dock engagerats i färska mordutredningar.

– Det är tyvärr så läget ser ut.

Över åren har det funnits mer eller mindre heta tips i fallet om Lelle Hildebrand, säger Bo Lundkvist. För att inte äventyra arbetet kan han inte säga mer om dessa i detalj. Men på senare tid har det hållits nya förhör.

Den 18 juli berättade Bo Lundkvist för Kristianstadsbladet att kalla fall-gruppen nyligen hade fått ny information om Lelle Hildebrands försvinnande. Det var inte uppgifter som kopplades till fyndet på Ivö i juli.

– Där har jag inte mer att säga i nuläget.

Lukas Ernryd

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons