Annons

En lång väg fram till designpengarna

Drömmen om en gastronomisk utbildning i Skåne har funnits sedan mitten av 1990-talet. Redan 1997 framförde Skåneländska Gastronomiska Akademien ett förslag till en utbildning.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2002

Den gången blev det inget av förslaget, men när Tomelilla kommun år 2000 byggde vidare på förslaget vann det större gehör. Malmö högskola, Tekniska högskolan vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad erbjöds att vara partners. Det var endast Högskolan Kristianstad som visade direkt intresse och ett inledande möte initierades hösten 2000. Redan inledningsvis visade kommunerna Kristianstad, Tomelilla och Hässleholm intresse av att få utbildningen. Residenset i Kristianstad var ett alternativ som tidigt fördes på tal, liksom olika slottsmiljöer på Österlen och prästgården i Skåne Tranås. I inledningsskedet hoppades man mycket på EU och Region Skåne som tänkbara finansiärer. Högskolan Kristianstad bestämde sig tidigt för att inte besluta om lokalisering i inledningsskedet. De ställde istället upp en rad krav som lokalerna måste uppfylla. Därmed öppnade de också upp för de tre kommunerna att ta fram det bästa alternativet. För Kristianstad kommuns del beslutade man kort därefter att meddela intresse av en fortsatt dialog med Högskolan Kristianstad. Både Tomelilla och Hässleholms kommun fanns fortfarande kvar konkurrenter. Kristianstads kommun framförde återigen Residenset som ett starkt alternativ. Men kommunen öppnade också upp för möjligheten att bygga en helt ny byggnad mellan Högskolan Kristianstad och Krinova. Samtidigt propagerade Tomelilla kommun för att utbildningen skulle förläggas på i gamla slakteriet i Tomelilla, medan Hässleholms kommun givetvis helst skulle vilja se utbildningen i Hässleholm. De arbetade med planer på ett nybygge vid namn Gastronovum. Kampen om lokaliseringen kulminerade i en förevisning av de två alternativ som var aktuella i november 2001. Kristianstads och Tomelillas kommun hade gått ihop i ett gemensamt projekt, medan Hässleholms kommun förblev fristående. Kristianstad och Tomelilla gick segrande ur kampen med ett förslag som byggde på ett nybygge mellan Högskolan Kristianstad och Krinova. Strax därefter började problemen med finansieringen göra sig påminda. Under våren 2002 stod det klart att regeringens så kallade designpengar var en förutsättning för att utbildningen skulle komma till stånd. Trots den tidigare konkurrensen gick alla tre kommunerna samman under sommaren 2002. De författade en gemensam skrivelse till regeringen för att påtala vikten av en gastronomisk utbildning i nordöstra Skåne. De fick även stöd från Region Skåne. Under hösten 2002 beslutade man sig för att inte satsa på något nybygge i Kristianstad. Istället lades Residenset eller Överstevillan intill högskolan fram som två alternativ. Idag är det de enda alternativen som diskuteras. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons