Annons

Enighet om yrkeshögskola

- Ska alla statliga myndigheter ligga i Stockholmsområdet? Det undrar Ingegerd Wärnersson, landshövding i Blekinge, och den som för landshövdingarna i fyra sydlän sammanställt remissvaret om den framtida yrkeshögskolan.
Kristianstad • Publicerad 2 juli 2008

Landshövdingarna - nämnda Ingegerd Wärnersson, Göran Tunhammar, Skåne, Kristina Alsér, Kronoberg och Sven Lindgren, Kalmar - är alla för att en yrkeshögskola inrättas. Men de håller inte med utredaren om att den nya myndigheten ska ligga i Norrköping.

De vill i stället ha yrkeshögskolan i Hässleholm, där KY-myndigheten finns i dag, men som föreslås läggas ned. Och de anser att det som talar för Hässleholm är att där finns fungerande lokaler som ligger bra till och med möjligheter att växa. En ny verksamhet kan starta utan avbrott i verksamheten.

Annons

- Tyvärr föreslår utredare ofta att myndigheter läggs i närheten av Stockholm, trots att statliga myndigheter bevisligen fungerar väl på andra orter där de har stor betydelse för arbetsmarknaden i närområdet, säger Ingegerd Wärnersson i ett pressmeddelande.

Landshövdingarna är eniga om att Hässleholm har bästa tänkbara läge när det gäller rekrytering från hela Öresundsregionen, där inte bara övriga Skåne och Själland ligger inom rimligt pendelavstånd utan även delar av Blekinge, Småland och Halland.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons