Annons

Ett års fängelse för utpressningsförsök

Tingsrätten tror helt och fullt på butiksägaren och dömde på måndagen en 39-åring till ett års fängelse för att han misshandlat butiksägaren svårt och pressat honom på 450 000 kronor.
Kristianstad • Publicerad 10 augusti 2009

För tingsrätten är det uppenbart att 39-åringen och hans 42-årige kumpan, som höll vakt i butikens dörröppning och försökte hindra butiksägaren att fly våldet, inte hunnit prata ihop sig.

42-åringen har lämnat konstruerade förklaringar, men gjort vad han kunnat för att skydda sin kamrat. Domstolen konstaterar att de två gärningsmännen inte ens kunnat enas om var de skiljdes åt måndagen den 29 juni; i Trelleborg eller i Vellinge. 39-åringen döms mot sitt nekande. Han har hela tiden sagt att han inte var i butiken den aktuella dagen.

Annons

Ett vittne berättade vid rättegången att hon var helt säker på att 39-åringen och 42-åringen kom på besök till hennes bostad i Vellinge på eftermiddagen och att de tillsammans gav sig därifrån en kort stund senare. Hon berättade också att 39-åringen kom tillbaka senare på kvällen, men hon mindes inte när.

Enligt tingsrätten kan de två gärningsmännen mycket väl ha kört upp till butiken i Kristianstads kommun, begått gärningarna och 39-åringen ha hunnit tillbaka till Vellinge inom den oprecisa tidsram som vittnet angett. Tingsrätten tror helt och fullt på butiksägaren, vars berättelse har stöd av dennes sambos uppgifter.

Vid 17-tiden den 29 juni kom 39-åringen och 42-åringen till butiken. Plötsligt stod 39-åringen bakom butiksägaren, som satt vid en dator bakom kunddisken. Han fick flera slag i huvudet av 39-åringen, det kändes som att denne använde ett tillhygge. Våldet var kraftfullt. Skadorna - rodnader och svullnader i hårbotten, blåtira, brutet näsben, blåmärken med blödningar på armen och bröstkorgen - finns dokumenterade genom rättsintyg.

Butiksägaren lyckades fly, trots att 39-åringen ropade åt 42-åringen, som stod i dörröppningen, att stoppa offret. Eftersom butiksägarens dotter fanns i närheten och 39-åringen lovade att inte slå honom mer gick han in i butiken igen. Innan de två gärningsmännen körde iväg, besöket varade i tio-femton minuter, krävde 39-åringen butiksägaren på 450 000 kronor. Strulade han skulle 39-åringen "löpa linan ut". Enligt chefsåklagare Pär Andersson var motivet till det grova utpressningsförsöket att butiksägaren inte gjort 39-åringen en tjänst.

39-åringen fälls för utpressningsförsöket och för att ha stulit varor i butiken. Förutom det ettåriga fängelsestraffet döms 39-åringen att betala nästan 23 000 kronor i skadestånd till butiksägaren. Denne har stängt sin butik, lämnat fastigheten till försäljning och sökt skyddade personuppgifter.

Den 42-årige kumpanen dömdes för medhjälp till misshandel till villkorlig dom.

Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons