Annons

Ett halvår i världen med Up with People

Det var någon gång förra året Lovisa Cehlin först hörde talas om "Up With People". Det var en äldre kompis som berättade för henne om organisationen som reser värld-en runt och uppträder, volontärarbetar och lär sig om ledarskap.
Kristianstad • Publicerad 10 juli 2008
Hemma bra men borta snart. Lovisa Cehlin byter Torsebro mot världen. Bild: Lasse Ottosson
Hemma bra men borta snart. Lovisa Cehlin byter Torsebro mot världen. Bild: Lasse OttossonFoto: 

När showen under samma år besökte Göteborg var hon på plats.

- Det var en färgsprakande föreställning som fyllde mig med en känsla av glädje, säger Lovisa Cehlin.

Annons

Efter det bestämde hon sig för att anmäla sig. I kväll börjar en sex månader lång resa, och ett lika långt äventyr, i USA, Mexico och Filippinerna med destinationer som Arizona, Tepic och Manila.

- Jag ser fram emot Filippinerna eftersom jag aldrig har varit där innan. Gruppen består av 110 personer med 20 olika nationaliteter. Det är ungdomar som är från 20-årsåldern upp till 30 år.

- Det är bra att det är så olika ålder och nationalitet på de deltagande. Det är kul att träffa nya människor som inte har samma erfarenheter som en själv.

- Det är mycket sång och dans, vilket jag gillar, säger Lovisa Cehlin. Under resans gång kommer vi även att få lära oss allt arbete bakom showen med ljud och ljus. Vi får själva göra pr och fixa bostäder hos olika värdfamiljer under resans gång.

Men det handlar inte bara om sång och dans. Utbildning är en lika viktig, om inte viktigare, del av resandet. Gruppen stannar en vecka på varje ställe de besöker och en hel dag avsätts åt volontärarbete av olika slag.

- Det blir en del workshops och sen får man hjälpa till med arbete efter stormar eller andra väderfenomen som lämnar mycket arbete i sina spår.

Det blir även en dag som går till utbildning.

- Jag vet att när gruppen är i Europa kanske man besöker ett koncentrationsläger och får höra någon berätta om det, fortsätter hon. Gruppen bor hos värdfamiljer medan de reser runt och dessa familjer får de själva hitta.

- Vi blir inte turister på det vanliga sättet genom att bo så här. Vi lär oss mycket om den lokala kulturen och matlagningen och en dag under vår vistelse på en vecka spenderar vi med värdfamiljen som ska visa oss runt och ge insikt i de lokala förhållanden.

- I kväll tar jag mig till Kastrup och tidigt i morgon flyger jag till Denver i USA, säger Lovisa Cehlin som ser lite nervös men mest förväntansfull ut.

Emy Åklundh 044–18 55 00 emy.aklundh@kristianstadsbladet.se
Emy Åklundh 044–18 55 00 emy.aklundh@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons