Annons

Ett paradis för barn

I dagarna två förvandlas Tivoliparken till ett paradis för barn. Barnens dag innebär karuseller, clowner och mycket mer, och nu är den till och med bäst i Sverige.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2009
Madagaskarlejonet Alex kramar om sina fans på Barnens dag i Kristianstad. Bild: Johanna Wallin
Madagaskarlejonet Alex kramar om sina fans på Barnens dag i Kristianstad. Bild: Johanna WallinFoto: 

I år är det tioårsjubileum för Barnens Dag i Kristianstad, och som grädde på moset har Kristianstadsföreningen vunnit Bernadottekannan. Bernadottekannan är ett vandringspris som delas ut varje år av Barnens Dags Riksförbund, BDR, till en lokal Barnens dag-förening som förvaltat pengarna väl.

– I Kristianstad har man gjort många goda insatser, som bidrag till barncancerfonden och till barn med autism och handikapp, säger Lena Olofsson.

Annons

Hon är sekreterare i styrelsen för BDR och den som överlämnade Bernadottekannan vid invigningen av Barnens dag i lördags.

Barnens dag har funnits sedan förra sekelskiftet. Då handlade det mest om att låta fattiga barn få komma ut på kollo under sommaren. Numera skickas inte så många på kollo. Men även om fattigdomen kanske inte är lika påtaglig idag, så är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns många barn med stora behov, tycker Lena Olofsson.

Det är i slutet av året som Barnens dag i Kristianstad bestämmer sig för vad pengarna de fått in på de årliga arrangemangen ska gå till.

Förra året tog de kontakt med ensamstående föräldrar.

– Julen är en känslig tid, säger Åke Javenius, ordförande för föreningen.

Barnen fick skriva önskelistor och även föräldrarna fick klappar.

– Det här är barn som aldrig fått ett dugg. Och mammor som blev så glada bara för en julskinka eller en gran. Det var så rörande att man nästan började gråta, säger Åke Javenius.

Men båda två betonar att det inte behöver handla om saker, utan att Barnens dag mest är till för att barnen ska få roliga upplevelser.

En av föreningarna på barnens dag är Pappa-barn. De har hand om tre hoppslott, en tipsrunda och ett tält med ansiktsmålning.

– Pappa-barn handlar om barnens rättigheter. De har rätt till båda sina föräldrar, men idag fungerar det inte riktigt så, säger Kristianstadsordföranden Rickard Nilsson.

Annons

Enligt honom diskrimineras pappor när det kommer till vårdnadstvister, och många får känslan av att man "bara är pappa". Nu är de på barnens dag för att visa att pappor också vill leka och ta hand om sina barn.

En som gärna tar chansen att bli ansiktmålad är Hannes Larsson. Han är helt grön- precis som hulken. Han får prova en brandmanshjälm och blir upplyft så han kan ta ett snack genom fönstret med brandmannen Anders Rantatalo i brandbilen.

– Jag ska också bli brandman! Eller polis, säger Hannes Larsson.

Anders Rantatalo lägger en röst på brandman, men Hannes Larsson kan inte riktigt bestämma sig.

– I vanliga fall åker vi bara ut på andras elände, så det är kul med barnens dag som omväxling, säger Anders Rantatalo.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons