Annons

Ett säkert sommartecken

Uteserveringar. Kanske ett av de mest uppenbara och säkra tecknen på att det är sommar. Och i Kristianstad finns det just nu fler än någonsin att välja på.
Kristianstad • Publicerad 4 juli 2008
Paulina Fensson, Camilla Olsson, Lina Englesson och Charlotte Dahl tycker att läget, sol, god mat och sköna stolar är bästa receptet för en bra uteservering.
Paulina Fensson, Camilla Olsson, Lina Englesson och Charlotte Dahl tycker att läget, sol, god mat och sköna stolar är bästa receptet för en bra uteservering.Foto: 
Sofie och Isabel försöker locka Kristianstadsborna till "Sommar på Söder".
Sofie och Isabel försöker locka Kristianstadsborna till "Sommar på Söder".Foto: 
Myfaktorn är den viktigaste faktorn tycker Cama och Kristian Pedersen. Bild: Annica Jönsson
Myfaktorn är den viktigaste faktorn tycker Cama och Kristian Pedersen. Bild: Annica JönssonFoto: 
Klaes Cajander och Ardian Zogejani på "Sommar på Söder" laddar inför Kristianstadsdagarna.
Klaes Cajander och Ardian Zogejani på "Sommar på Söder" laddar inför Kristianstadsdagarna.Foto: 

Italienskt på Lilla Torg. Räklåda på Södertorg. Caffelatte på Östra Storgatan.

Allt större ytor av stadens gator och torg upptas nu på sommaren av färgglada parasoll och utemöblemang. Så för den som söker mat och dryck kombinerat med en plats i solen finns det för Kristianstadsborna en hel del valmöjligheter.

Annons

- Det har nästan blivit för mycket. När det finns så många alternativ blir det lätt att det bara sitter några enstaka personer på varje uteservering och man vill ju ändå att det ska vara hyfsat mycket folk, säger Cama Pedersen från Kristianstad om alla stadens uteserveringar.

Hon och hennes make Kristian är dock överens om att uteserveringarna trots allt gör Kristianstad till en något mer trivsam sommarstad och för kvällen har de valt Modesto Garden för lite grillat. - Förutom att maten ska vara bra så tycker jag att det är viktigt med hög mysfaktor. Kanske lite filtar så att man kan sitta där även om det inte är jättevarmt. Musik är också viktigt men jag tror inte att en uteservering som erbjuder livemusik varje kväll lockar fler gäster direkt. Man ska nog ta det med måtta och inte vara alltför storslagen, jag tror att vi svenskar vill ha det ganska lagom, säger Kristian Pedersen.

På nybyggda Södertorg har man inte sparat på krutet.

"Sommar på Söder" är det senaste tillskottet av uteserveringar och förutom att de erbjuder framträdanden av lokala liveband varje kväll under hela sommaren kan de även stoltsera med stans största uteservering.

Dock har sommaren på söder, likt sommaren i övrigt, varit lite trögstartad.

- Jag tror folk glömmer att vi finns där, det ligger ju lite avsides och jag hade faktiskt själv aldrig varit där förut. Men det är ju första året vi finns där och det tar nog ett tag innan det kommer igång. Förhoppningsvis drar det igång ordentligt nu under Kristianstadsdagarna, säger Sofie Jansson som jobbar på "Sommar på Söder" och som tillsammans med kollegan Isabel Emilsson gett sig ut på stan för att ragga gäster. - Man känner sig lite som en inkastare på en charter-ort men om inga kommer till oss får väl vi helt enkelt leta upp dem, säger Isabel och räcker över en meny till några förbipasserande.

Paulina Fensson från Kristianstad har ännu inte besökt "Sommar på Söder" och hon tror att läget är a och o.

Hon och hennes väninnor har kvällen till ära istället valt att käka italienskt på Lilla Torgs "La Cucina".

- Man tänker inte ens på att det finns något där borta på Södertorg, det behöver väl bli lite inarbetat så att folk tänker på att det är ett alternativ. Men visst kan jag tänka mig att pröva någon kväll. Jag älskar ju uteserveringar och skulle nog kunna gå ut och äta varje dag om det var så.

Jin Lavesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons