Annons

Ett tåglyft för Kristianstad

Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001
Motorvagnen från 1958 åter på hemmaplan i Kristianstad.
Motorvagnen från 1958 åter på hemmaplan i Kristianstad.Foto: Tåglyft.

På torsdagen fick Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar ett tillskott. En motorvagn från 1958 anlände till gamla lokstallarna i Kristianstad.

– Det är kul att kunna få hit den här vagnen. Den är en del av en epok, säger Christer Frostensson, säkerhetshandläggare på Musieföreningen Östra Skånes Järnvägar.

Annons

De orange och gula vagnarna användes under sin aktiva tid av SJ fram till 1980-talet nämligen i Kristianstad. Enligt Christer Frostensson är det ont om de här tågen. Men på BK-tåg i Vetlanda fanns ett exemplar som föreningen snabbt tog hand om. Vagnen fraktades hit på lastbil och sedan lyftes den 18 ton tunga och 17 meter långa vagnen försiktigt ner på spåret. Nu väntar tvättning och renovering, något som kan behövas för den tilltufsade och graffitimålade vagnen.

– Vi är några entusiaster som arbetar ideellt. Det är kul med gamla fordon och att kunna bevara tågtrafiken, säger Christer Frostensson.

När vagnen kommer vara klar för bruk vet han ännu inte. Men behovet är stort eftersom efterfrågan på museiföreningens trafik ökat det senaste året.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons