Annons

Få studenter kom och pratade om problemen

Förhållandena på studentkårens diskokvällar om onsdagarna är definitivt oroande. Våld och hot tycks vara vardagsmat. Och igår kväll hade studentkåren ställt in onsdagsdiskot för att istället inbjuda studenterna till en cafékväll och ventilera problemen.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2001
Glest besatt. Bara ett tiotal studenter kom till kårhuset för att diskutera våldet. Men polis, kårrepresentanter och socialförvaltningen var där. Bild: WILLY ALM
Glest besatt. Bara ett tiotal studenter kom till kårhuset för att diskutera våldet. Men polis, kårrepresentanter och socialförvaltningen var där. Bild: WILLY ALMFoto: 
Arne Tegnér var med under kvällen.
Arne Tegnér var med under kvällen.Foto: Studentprästen

Tyvärr var det inte många studenter som kom. Bara tio stycken.

– Och tyvärr, det var de som sköter sig som kom. De som bråkar och ställer till det valde att stanna hemma, sade sexmästaren Ingemar Nilsson.

Annons

Misshandel av ordningsvakt, övergrepp i rättssak, mordhot, antastande/ofredande, misshandel med avslagen näsa, ett stort antal plankningar, skadegörelse och ett flertal polisingripanden av olika anledningar är vad som förekommit i kårhusets källare. – Våldet har ökat lite för mycket det senaste året. Vi måste markera att vi inte tolererar det, säger sexmästare.

Vid onsdagens diskussion framkom att det allra största problemet var utanför lokalen. Studenterna får stå en till två timmar för att komma in i lokalen som är godkänd för 400 personer.

– Studenterna blir otåliga, griniga, aggressiva och hotfulla för att de får stå länge i kö. Och när de sedan åläggs att visa legitimation så går de i taket. Vi blir bland annat kallade hora och får mottaga skällsord. Sådant skall vi bara inte tåla, sade en kvinnlig lagledare, som vill vara anonym.

Inne på dansgolvet tycks det inte vara några problem. Studenterna dansar, roar sig och har roligt. När de sedan skall till baren för att ta en öl kan det bli rörigt. – Det skriks, studenterna häller öl över varann och så är bråket igång.

Det är 60 personer, uppdelade i fyra lag som jobbar var fjärde onsdag, som försöker bringa ordning, sköta insläpp och ölförsäljningen samt räkna kassorna på diskokvällarna. Det är en tuff uppgift som utförs på ideell basis.

Nu reagerar de på det tilltagande våldet.

– Två av våra lagledare vågade inte gå hem när de räknat kassorna och bommat igen efter en diskokväll. Två studenter som ställt till bråk och blivit avvisade under kvällen stod utanför kåren och väntade. Lagledarna ringde ordningsvakterna som fick köra tillbaka till kåren och eskortera dem till bilen, berättar Ingemar Nilsson, sexmästaren.

En stor anledning till att diskokvällarna urartar är också att många obehöriga kommer dit. De krävs på legitimation men när de inte kan uppvisa sådan så börjar ett tjat.

– Skall man som personal bli kallad könsord, få svordomar och andra otrevligheter bara för att man förklarar för studenter att vi inte får släppa in studenter utan studentlegitimation och giltig id-handling, undrar Ingemar Nilsson.

Närpolis Elisabet Sjögren var på plats.

Annons

– Vi upplever inga större problem från polisens sida. Visst har vi varit på kårhuset ett par gånger men det är utomhus och inne i baren som det bråkas, sade hon.

På kåren säljs alkohol till studentpriser, som är lägre än på andra ställen.

Kerstin Larsson, alkoholhandläggare på Socialförvaltningen i Kristianstads kommun , förslog skärpt kontroll framöver. – Vi har varit här tidigare och gjort kontroller och vi har inte märkt något. Vi får kanske åka hit lite oftare, sade hon.

Hursomhelst var diskot stängt igår kväll. Studenterna kunde ventilera situationen över en kopp kaffe. Men sexmästare Ingemar Nilsson gav beskedet:

– På onsdag är vi igång igen. Under förhoppningsvis lugnare former.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons